2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • „Α – Ώ: Kezdet és vég” – Bemutatták az Új Büntető Törvénykönyv Naptárát Miskolcon – Letölthető naptármelléklettel!

„Α – Ώ: Kezdet és vég” – Bemutatták az Új Büntető Törvénykönyv Naptárát Miskolcon – Letölthető naptármelléklettel!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya hagyományteremtő módon, több éve, az új év nyitányaként valamilyen aktuális bűnmegelőzési módszerhez, vagy ezzel kapcsolatos problémakörhöz igazodva fényképes illusztrációval reprezentált falinaptárt készít.

A 2013. évi naptár az új Büntető törvénykönyv egyes  – a lakosságot érintő –  változásait helyezi előtérbe.

A naptár bemutatása a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakterülete és a Miskolci Törvényszék bírájának közreműködésével történt, tekintettel arra, hogy a bűncselekmények felderítése, vádelőkészítése a Rendőrség feladata, az ügy sikeres befejezése pedig a Bíróság által meghozott jogerős ítélet. A bemutató illeszkedik az Országos Bírósági Hivatal „Nyitott Bíróságok” programjához.

Az informatív kalendárium sajtóbemutatója 2012. december 6-án a Miskolci Törvényszéken volt. A tárgyalóteremben a produktumot bemutatatta dr. Szabó József törvényszéki bíró, sajtószóvivő és mint „ülnökök” Dudás Péter r. alezredes, B-A-Z. MRFK Bűnmegelőzési Osztály mb. vezetője valamint dr. Gaskó Bertalan r. alezredes, a főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője.

A prezentáció vezér szlogenje a „Α – Ώ: Kezdet és Vég”, azaz az ügyek a rendőrségen nyomozással kezdődnek és a bíróságon ítélettel végződnek. A 2013. évi „Új Büntető Törvénykönyv Naptára” a lakosságot is érintő változásokat helyezi előtérbe, nyolc különböző szituációban, fotóval és szövegesen is magyarázva az új és változó normahelyeket.

Így például azt, hogy önálló tényállás lesz az orvvadászat.

Lopás esetén új minősítő körülmény az erdőben elkövetett jogellenes fakivágás. Ezzel hangsúlyosabbá válnak a környezetet, természetet védő büntető jogszabályok.

Egy másik szintén fotóval illusztrált példa arról ad felvilágosítást, hogy új bűncselekmény-forma lesz a közúti gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisítása, illetve a műszer működésének megakadályozása.

Fontos tudnivaló az is, hogy kivételesen súlyos bűncselekmény (emberölés, rablás, kifosztás) elkövetése esetén a büntethetőség alsó korhatára 14 év helyett 12-re csökken.

Az Új Büntető Törvénykönyv Naptára még további öt olyan információt hordoz, amelyek arról tanúskodnak, hogy az új jogszabály súlyosabb büntetéseket helyez kilátásba a korábbinál, és egyértelműen az áldozatok védelmében.

Azt is emlékezetébe vési a kalendárium mindenkinek, hogy a törvény ismeretének hiánya nem mentesít a felelősségre vonás alól!

Fotók: Miskolci Napló

 

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

A naptár letöltéséhez kattintson ide!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek