2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

December 2.: a rabszolgaság felszámolásának világnapja

Az ENSZ 1949. december 2-án fogadta el az emberkereskedelmet és a személyek kizsákmányolását tiltó megállapodást. 2004. január 28-án életbe lépett a szervezett nemzetközi bűnözésről szóló ENSZ-egyezménynek az a kiegészítő jegyzőkönyve, amely az emberekkel, különösen a nőkkel és a gyermekekkel való kereskedelem elleni harc összehangolását írja elő.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felhívja a figyelmet erre a napra. Túl azon, hogy évszázadokon keresztül embereket bocsátottak áruba, napjainkban is van aktualitása. Sajnálatos módon 2012-ben is van modern rabszolgatartás Magyarországon: az adósrabszolgaság, ami az országot és azokat az állampolgárokat is érinti, akik a mai napig sem tudtak megszabadulni devizahiteleiktől.

Uzsora bűncselekmények, csicskáztatás, prostitúció, személyi szabadság korlátozása sok esetben nők, kiskorúak, idős emberek sérelmére, akik jóhiszeműen elfogadták bűnözők ajánlatát és kiforgatták őket vagyonukból, más esetben éhbérért dolgoztatják őket, jövedelmüket pedig be kell szolgáltatni „eltartóiknak”.

Sok esetben a hajléktalanság és a tudatmódosító szerektől való függés is produkálhat olyan élethelyzetet, ami könnyen a kihasználtságba torkollik, s az ezt elszenvedő személy rabszolgaként éli életét a kitaszítottság, a kizsákmányolás és a nyomor szintjén.

A mai világnap erre hívjuk fel a figyelmet. Akinek pedig van lehetősége tenni ellene, azt a felelősséget érezze, ami nem a beszéd, hanem a cselekvés szintjén működtethető: segíteni azoknak az embertársainknak, akik rászorulnak, hogy ne rabszolgalétben éljék életüket!

Baráth Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…