2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Jobbik állami segédlettel csökkentené a közműdíjakat

A héten igen beszédes tartalmú vitanap zajlott a parlamentben a közműszolgáltatók piaci magatartásáról, érintve azok visszaéléseit és az ügyfelek védelmének általános hiányosságait. A Jobbik tisztán látja, hogy azok a rezsiköltségek, amelyek egy-két évtizeddel ezelőtt még egy átlagos háztartás kiadásainak elviselhető részét tették ki, mára nem vagy csak alig megfizethetővé váltak. Elképesztő statisztikai adatok támasztják alá, hogy a magyar lakosság harmadik éve többet költ a közműcégeknek köszönhetően hatalmasra duzzadt rezsiszámlák kiegyenlítésére, mint ruházkodásra vagy élelmiszer vásárlására.
A Jobbik nem titkolja azt sem, hogy kiket tart felelősnek a helyzetért: a Horn-kormány idején döntöttek több közműágazat és szolgáltató külföldi kézre játszásáról, s arcátlan módon ezek jó részének 8 százalékos, költségarányos garantált profitot ígértek éves szinten. 2000-ben pedig az akkor Fidesz-kormányzat nem eltörölte, hanem mindössze 6 százalékosra csökkentette ezt az indokolatlan kedvezményt, melynek köszönhetően másfél évtized alatt súlyos tízmilliárdokkal rövidítették meg a magyar polgárokat. A Jobbik éppen ezért tételes elszámoltatást, az érintett ügyletek felelőseinek felkutatását követeli mindamellett, hogy állítjuk: Magyarországon a stratégiai közműcégeknek, így a víz-, áram- és gázszolgáltatóknak, elosztóknak magyar kézben kellene és kell lenniük. Ez az egyetlen út afelé, hogy külföldi cégek profitszerzési szándékai ne drágíthassák a kiszolgáltatott, hatalmas terheket vállaló magyar családok számláinak díjait.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…