2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Jobbik visszautasítja a magyarellenes pártokkal való összemosást

Az utóbbi napokban az anyaországi és a külhoni magyar nyilvánosságban több alkalommal is összemosták a Jobbikot a szomszédos országok soviniszta erőivel. Erre az ürügyet az adta, hogy javasoltuk: az izraeli állampolgársággal is rendelkező parlamenti képviselők vállalják fel nyíltan kötődésüket a zsidó államhoz, mivel jelenlétük az Országgyűlésben véleményünk szerint nemzetbiztonsági kockázatokat hordoz. Ezt többen úgy értelmezték, hogy ezzel a Jobbik egy platformra került a magyarok kettős állampolgárságát tiltó szlovák kormányzati állásponttal vagy a román, szerb és ukrán magyarellenes pártokkal, amelyek szintén veszélyt látnak abban, hogy külhoni testvéreink visszakapták állampolgárságukat. Ez a rosszindulatú feltételezés azonban több szempontból is teljesen hamis.

A Jobbik a szlovák állampolgársági törvénnyel ellentétben ugyanis nem vonná meg senkinek a magyar állampolgárságát, még csak a közéletből vagy a hatalomgyakorlásból sem zárná ki azokat, akiknek izraeli útlevelük is van. Javaslatunk pusztán azt célozza, hogy a magyar választópolgárok tisztában legyenek azzal, hány általuk megválasztott képviselő kötődik jogilag is Izraelhez, és hogy ezt a tényt senki se titkolhassa el. A honatyák kettős vagy többes állampolgársága egyébként Jóri András adatvédelmi biztos és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint is közérdekű adatnak minősül, amelyet minden képviselő köteles (lenne) nyilvánosságra hozni.

A környező országok soviniszta erőivel való párhuzam azért sem állja meg a helyét, mert éppen a Jobbik volt az egyetlen párt, amelynek választási programja pont azon nemzeti kisebbségek jogait kívánja biztosítani, amelyek anyaországai diszkriminálják a magyarokat. Másrészt pedig még soha egyetlen magyar közjogi méltóság sem fenyegetőzött a szomszédos államok elfoglalásával vagy felvásárlásával. Ellentétben Simon Peresz izraeli államfővel, aki öt évvel ezelőtt nyíltan beszélt többek között Magyarország gazdasági gyarmatosításáról. Hazánk – ellentétében Izraellel – még soha nem szegte meg az ENSZ egyetlen határozatát sem, nem tiporta lábbal az alapvető emberi jogokat és nem tart megszállva olyan területeket, amelyek a nemzetközi jog értelmében egy másik állam részét képezik.

A Jobbik tehát megalapozottan lát nemzetbiztonsági kockázatot abban, ha a magyar törvényhozásban egy nemzetközi közösség által számtalanszor elítélt, háborús bűnök sorát elkövető és hazánk gyarmatosításának szándékát nyíltan felvállaló ország állampolgárai ülnek. Akik azonban a szomszédos országokban a magyar állampolgárokat bármilyen szempontból veszélyesnek látják saját országukra nézve, azokat csak az elvakult sovinizmus és magyargyűlölet vezetheti. E kettő rosszindulatú összemosását a leghatározottabban visszautasítjuk.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…