2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

10 éves a miskolci Esztenás Táncház

András-napi bál és családi est keretében ünnepli évfordulóját a zenekar és a táncos lábú közönség

2012-ben a táncházmozgalom több jeles eseményt is ünnepel. Nemzetközi szinten hatalmas eredmény, hogy az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára került ez a magyar eredetű mozgalom, mint a hagyományok továbbélésének egy világszerte elismert, követendő módszere.

Országos szinten megünnepeltük, hogy idén 40 éve, 1972-ben tartották Budapesten az első nagyvárosi táncházat, Novák Ferenc koreográfus és Martin György folklorista szervezésében, Sebő Ferenc és Halmos Béla muzsikájával. Az azóta eltelt időszakban szerte a Kárpát-medencében, így Miskolcon is folyamatosan működtek, és ma is működnek rendszeres táncházak, ahol élő népzenére történik az autentikus néptáncok tanítása, és zajlik az újratanult táncos-énekes anyanyelven való szórakozás, közösségi élet.

Városi szinten több korszakot is megélt a táncházmozgalom 80-as és a 90-es években. Miskolcon jelenleg a moldvai csángó zenét játszó Esztenás együttes táncháza működik legrégebben, immár 10 éve folyamatosan, változatlan időpontban (kéthetente pénteken), változatlan helyszínen (Nyilas Misi Ház, Református Ifjúsági Központ). 2002 óta több ezer gyermek és felnőtt fordult meg a táncházban, ahol a rendszeres közönség egyúttal közösséggé is formálódott.

A zenekar és a házigazda intézmény közös rendezvényeként kerül sor az évforduló megünneplésére. 17 órától bábszínház, 18 órától gyermekrajz kiállítás és gyermektáncház, 20 órától csángó táncház várja a közönséget. Meghívást kaptak mindazok a régi tagok, zenészek, táncosok és szervezők, akik az elmúlt tíz évben szerepet vállaltak a táncház működtetésében. Vendégszerepelnek emellett azok a budapesti népzenész barátok, akikkel az Esztenás együttes számos hazai és külföldi fellépést, táncházat, tábort muzsikált végig közösen.

A rendezvényre a belépés ingyenes, a zenekar szeretettel várja a régi és új közönséget, és minden érdeklődőt!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek