2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Miskolci csapat nyerte meg az országos természettudományos versenyt

Miskolci csapat nyerte meg az országos természettudományos versenyt

Erdélybe utazhat a természettudományos verseny győztese

Szombaton Győrött rendezték meg az Integrált természettudományos verseny országos döntőjét, amit a Nemzeti Tankönyvkiadó és a győri Krúdy Gyula Középiskola indított a középiskolák 9-11 évfolyamos tanulói számára. Az áprilisban indult, többfordulós megmérettetésen összesen 240 négyfős csapat vett részt, melyből a legjobb tíz küzdött a dobogó legfelső fokáért és az értékes, négynapos erdélyi utazásért. A fődíjat végül a miskolci Földes Ferenc Gimnázium Földes csapata és felkészítő tanára kapta, de ezüst és bronz elismeréssel büszkélkedhet még a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium Sivatagi rohamkukacok és a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumból a Rolex formáció is.

Közel ezer diák természettudományi ismereteit tette próbára a hónapok óta tartó országos Intergrált természettudományos verseny. A szervező Nemzeti Tankönyvkiadó és a győri Krúdy Gyula Középiskola célja az volt, hogy a tanulók játékos feladatok megoldásával átélhessék az önálló természettudományos ismeretszerzés és az ismeretek gyakorlati alkalmazásának élményét. Az elő- és középdöntők során olyan kérdésekre kellett a csapatoknak válaszolni, hogy például milyen hormon játszik szerepet az őszi lombhullásban, milyen frekvenciatartományú hangokat hall az ember, vagy éppen miért „kapja le” a vihar a háztetőt. A hétvégi döntő azonban még ezeknél is nehezebb feladatokat tartogatott, amelyek megoldásához sokféle fizikai, kémiai, földrajzi és biológiai ismeretre volt szükség.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is előzetes feladat volt a döntő megmérettetés belépője: prezentációt kellett készíteniük az idei év természettudományos eredményeiről. Többek között olyan témákkal foglalkozhattak, mint például a 2012-es fizikai, kémiai és orvosi-élettani Nobel-díjasok kutatási eredményeinek ismertetése, az eredmények jelentősége, vagy éppen a Mars expedíció jelentősége, eddigi eredményei. A maximum 10 diából álló prezentációra három perc állt a versenyzők rendelkezésére. Ezt követően kísérleteket, tesztfeladatot és egy, a nemzeti parkokkal kapcsolatos mozaik kirakós játékot oldottak meg a diákok, majd végül villámkérdések segítségével bizonyíthatták rátermettségüket.

A hosszú, reggeltől kora délutánig tartó döntőben végül a miskolci Földes csapat győzedelmeskedett, így ők vehetnek részt felkészítő tanárukkal együtt a négynapos erdélyi utazáson. A második helyezett Sivatagi rohamkukacok formáció értékes könyvcsomagot és egy egyéves National Geographic előfizetést nyert, a bronzérmes Rolex csapat pedig a Nemzeti Tankönyvkiadó könyvei mellett egy-egy asztali térképpel gazdagodott, de a többi csapat sem tért haza üres kézzel, ők oklevéllel és könyvekkel lettek gazdagabbak.

A 2012-es Intergrált természettudományos verseny eredménye:

Helyezés

Iskola neve

Helység

Csapat

Felkészítő tanár neve

1.

Földes Ferenc Gimnázium

Miskolc

Földes

Gregáné Hursán Zsuzsanna

2.

Ciszterci Szent István Gimnázium

Székesfehérvár

Sivatagi rohamkukacok

Takácsné Kovács Anikó

3.

Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium

Budapest

Rolex

Keglevich Kristóf, Müller Erzsébet

4.

Horváth Mihály Gimnázium

Szentes

Delta force

Cseh Lajos, Kátai Mónika

5.

Bessenyei György Gimnázium

Kisvárda

Nem tudjuk

Koncz Gábor, Tóth Szilvia

6.

Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium

Kaposvár

Alpha

Csatlós László, Kovácsné Domokos Éva, Rangits Gábor, Rohánné Pintér Mária

7.

Szent István Gimnázium

Budapest

Au-csapat

Miklós Zoltán

8.

Árpád Gimnázium

Tatabánya

Orbitális atomkaticák

Katonáné Tímár Mária

8.

Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Sopron

Zöldmété

Stippingerné Frits Gabriella

10.

Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény

Orosháza

Fantasztikus négyes

Gabnai Edit

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek