2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében indított kampány részeként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság konzultációra invitálta az érintett szervezeteket és intézményeket.

A téli időszakban, a fűtési szezon beköszöntével jellemzően emelkedik a tüzelő- és fűtőberendezések meghibásodásából, vagy azok nem rendeltetésszerű használatából adódó, szén-monoxid-mérgezéssel járó esetek száma, amelyek gyakran tragédiával végződnek. Az ilyen esetek megelőzése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezete, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, illetve a kéményseprő-ipari szolgáltatást végző Termoment Kft. képviselőivel közösen tartott sajtóbeszélgetést.

Ahogy Lipták Attila tűzoltó ezredes, megyei igazgató megnyitójában kiemelte, a szén-monoxid-mérgezéssel járó esetek száma az ismételt figyelemfelhívás ellenére még mindig magas, pedig odafigyeléssel, a szabályok betartásával megelőzhető lenne. Az esetek többségében a nem szabványos tüzelő- és fűtőberendezések használata, illetve nem rendeltetésszerű üzemeltetése felelős az ilyen káresemények bekövetkezéséért, és bár a fűtési szezon kezdete óta szerencsére nem történt halálesettel járó mérgezés megyénkben, de továbbra is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, hiszen ha a tűzoltóknak kell beavatkozniuk az esetnél, akkor már biztosan megtörtént a baj.

Gelencsér Istvánné, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete képviseletében elmondta, hogy sok a rászoruló, egyre többen kérnek tüzelőanyagot a szervezettől, és sajnos mind többen kénytelenek fűtetlen lakásokban átvészelni a telet. Ezért arra kérte a lakosságot, hogy a szomszédok, ismerősök figyeljenek oda egymásra, így megelőzhetők a tragédiák.
Az Országos Mentőszolgálat részéről Bartha Tamás mentőtiszt, a miskolci mentőállomás vezetője foglalta össze a szén-monoxid élettani hatásait. A tökéletlen égés során keletkező gáz színtelen és szagtalan, ezért nagyon veszélyes, ha valaki nem ismeri fel a tüneteket és későn kér segítséget. A vér hemoglobinjához kötődve oxigénhiányt okoz, kezdeti szakaszban fejfájás, szédülés, hányinger, izomgyengeség jelentkezik, majd súlyosbodnak a tünetek és bekövetkezik az eszméletvesztés, illetve rángógörcs alakulhat ki. Ha a beteg nem kap segítséget, a súlyos oxigénhiány végül agyi károsodáshoz, halálhoz vezethet. A legfontosabb, hogy haladéktalanul kezdjük meg a szellőztetést, menjünk ki a tiszta levegőre és szükség esetén értesítsük a mentőket – hangsúlyozta Bartha Tamás.
A megyei kórház Stroke,Vasculáris és Általános Neurológiai és Toxicológiai Osztály adjunktusa, Dr. Kollár Tibor is a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a szén-monoxid-mérgezés – bár tipikus tünetei a fejfájás, szédülés és hányinger – sokszor nem klasszikus tünetekkel jelentkezik, és a mérgezett személy alapbetegségei is befolyásolhatják az állapotot. Így például előfordulhat, hogy felső légúti megbetegedés, koncentrációs zavar, nem ritkán részegség tüneteiben jelentkezik a mérgezés, felismerésében pedig a háziorvosoknak is nagy szerepe van.
Pálmai Zsolt, a Termoment Kft. ágazatvezetője azokat a jellegzetes hibákat sorolta fel, amelyek következtében kiakalulhat a szén-monoxid-mérgezés, és nem csak a kályha, de akár a gáztűzhely használata is okozhat mérgezést. Nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a kéményseprőt mindenki engedje be otthonába, és feltétlenül hajtsa végre azokat a szükséges javításokat, amelyeket a szakember előír. A statisztikák szerint az esetek 60 százalékában találnak hiányosságot a kéményseprők, ezek jelentős hányada javítást igénylő hiba. Ugyanakkor talán sokan nem gondolnak arra, hogy a nyílászárók cseréje, utólagos szigetelése, vagy akár a páraelszívók használata is befolyásolhatja az égéstermékek elvezetését, a nem megfelelő szellőztetés miatt pedig kialakulhat a mérgezés. A kereskedelmi forgalomban is kapható szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatban Pálmai Zsolt megjegyezte: ezek a berendezések nem helyettesítik a folyamatos karbantartást és az előírt javítások elvégzését, nem szabad kizárólag az érzékelőkre támaszkodva abban a téves hitben élni, hogy így nem következhet be szén-monoxid-mérgezés. Az érzékelők viszont – minőségtől függően – plusz biztonságot jelenthetnek használóiknak, de csak abban az esetben, ha a berendezés, valamint az égéstermék elvezetése megfelelő, és szakember által rendszeresen felülvizsgált.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…