2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Győri ETO FC – Debrecen

szombat 14:00 Győr, ETO Park

AZ OTP BANK LIGA 2012. ŐSZI SZEZONJÁNAK ETO LEGJEI



1. LEGtöbb pont – a bajnokságban

A Győri ETO FC szerezte a legtöbb pontot az őszi szezon során az OTP Bank Ligában. 1963 és 1997 után harmadszor lett őszi első az együttes.


2. LEGjobb hazai mérleg – a bajnokságban

Hat győzelemmel és két döntetlennel fejezte be a hazai mérkőzéseit az őszi szezonban az ETO. Csak a Haladás és a Honvéd tudott pontot szerezni Győrben – mindkét meccsen a mieink álltak közelebb a győzelemhez. Játékosaink 20 gólt lőttek és hatot kaptak, vagyis egy átlag ETO meccsen 3 gól született stadionunkban.

3. LEGjobb idegenbeli mérleg – a bajnokságban

Bár a sorsolás Debrecenbe, Székesfehérvárra, Miskolcra, Budapesten az Üllői útra és a Hungária körútra, valamint Paksra is küldte csapatunkat a sereghajtó Siófok mellett, a lista alapján elmondható: aligha lehetne sokkal nehezebb utazásokat összerakni. Csapatunk erejét mutatja, hogy így is a legjobb átlagot produkálta az egész NB I-ben, kapott gól nélkül hozott el három pontot a Videotontól és a Diósgyőrtől, az ezüstérmes MTK pályán sziporkázott a csapat, a Hajdúságban a győzelem pedig hatalmas bravúr lett volna a bajnoki rajton.


4. LEGhosszabb győzelmi sorozat – a bajnokságban

7 győzelmet aratott egymás után az OTP Bank Ligában idén az ETO. A Kaposvár (2-1), a Siófok (3-2), a Kecskemét (5-1), a Diósgyőr (3-0), a Pécs (1-0), a Videoton (1-0) és a Pápa (6-0) egymás után hajtott fejet csapatunk előtt, ilyen hosszú sorozata idén rajtunk kívül senkinek sem volt.

5. LEGhosszabb veretlenségi sorozat – a bajnokságban

14 mérkőzés óta veretlen csapatunk – hiszen csak az első körben nem szerzett pontot az együttes. Ilyen hosszú sorozata idén senkinek sincs még.

6. LEGtöbb gól – a bajnokságban

Nem törvényszerű, hogy a listavezető lövi a legtöbb gólt, de most ebben a tekintetben is az ETO a legjobb – 32 találattal. Bár a Honvéd vasárnap még egy esetleges 9 gólos győzelemmel utolérhetné csapatunkat, erre azért nagy tételben nem hisszük, hogy bárki is fogadna.


7. LEGjobb gólarány – a bajnokságban

Bár nem az ETO kapta a legkevesebb gólt – a Videoton 13-at, mi 14-et kaptunk – a sok rúgott gól miatt a legpozitívabb csapatunk gólaránya. Tizennyolc góllal többet szereztünk, mint aktuális ellenfeleink, ez azt jelenti, mintha minden győztes meccsünkön 2 góllal jobbak lennénk, mint a vesztes fél.


8. LEGhosszabb kapott gól nélküli sorozat – a bajnokságban

Az ETO az egyetlen, amely öt egymást követő meccset le tudott hozni kapott gól nélkül az idei szezonban. Mindez négy alkalommal győzelmet is ért, Paksról pedig egy pontot hozott el az együttes.

A GYŐRI ETO FC KLUBTÖRTÉNETI LEGJEI


9. LEGeredményesebb őszi szezon – klubrekord beállítás

Tavaly döntötte meg a korábbi rekordot a csapat azzal, hogy a megszerezhető 45 pontból . a régi bajnokságokat is átszámolva 3-1-0-ás rendszerben – 34 pontot zsebelt be, ez pedig 75%-osnál is jobb mutató. A csapat idén megismételte ezt a nagyszerű teljesítményt, így a ranglistán két idény áll holtversenyben az élen.


10. LEGhosszabb győzelmi sorozat – klubrekord beállítás

1997 és 2011 után 2012-ben is sikerült egy 7 egymást követő győzelmi sorozatot produkálni egy bajnokságon belül. Idén fordult tehát elő harmadszor, hogy hétszer nyert zsinórban a csapat.


11. LEGhosszabb kapott gól nélküli sorozat egy bajnokságban – klubrekord

Sorozatban öt olyan mérkőzést vívta csapatunk, ahol nem kapott gólt, ilyen egy bajnoki idényben korábban soha nem volt, így Sasa Stevanovic hálója ezeken a meccseken 450 percig maradt érintetlen. Ehhez kell hozzáadni a kecskeméti góltól a találkozó lefújásáig, illetve a kezdő sípszótól az újpesti gólig tartó perceket – így jön ki 523 perc – ilyen sokáig nem kapott gólt a csapat.


12. LEGkevesebb vereség az őszi idényben – klubrekord beállítás

Az 1997-es bajnokságban 11 győzelem, 5 döntetlen és 1 vereség mellett volt listavezető csapatunk, előtte nem fordult elő egyszer sem, hogy legalább 2 vereséget ne szenvedett volna el ősszel – és azóta sem, egészen mostanáig. A 10 győzelem és 4 döntetlen mellett jött az egy vereség, így 15 meccsen is sikerült elérni ezt a sorozatot.


13. LEGhosszabb veretlenségi sorozat ősszel – klubrekord

Bár a bajnokságokon átívelő veretlenségi sorozatban még csak az ötödik ez a mostani 14-es széria – jó lenne már most szombaton folytatni mindezt – az őszi szezont tekintve eddig 12 egymást követő mérkőzés jelentette a csúcsot. Ez a múlt héten megdőlt, most pedig olyan magasságba került, aminél a jelenlegi bajnoki rendszerben már csak egyetlen jobb eredmény létezik


+1. LEGtöbb kihagyott büntető

Az idényhez hozzá tartozik, hogy öt büntetőt is kihagytak játékosaink – hármat egymás utáni mérkőzéseken. Hogy ez klubrekord-e vagy az egész NBI-ben páratlan, azt nem tudjuk, így, hogy ilyen parádésan alakult minden kevésbé fáj a fejünk miatta. Mindenesetre azért mutatja: vannak még tartalékok a csapatban, hiszen a rúgott gólokat tekintve még fényesebb lenne a mutató. Miután egyébként Stevanovic is kihagyta a büntetőt, így továbbra is Tóth László a egyetlen, aki kapusként gólt szerzett bajnoki meccsen ETO színekben.


ÉS AMIRŐL MÉG NE FELEDKEZZÜNK MEG

Bár nem LEG, azért ritkaságszámba megy, így jó emlékezni rá, hogy…

… egy játékos 5 egymást követő mérkőzésen betalált bajnoki mérkőzésen. Ez korábban csak 4 játékosnak sikerült az ETO-ban, Jarmo Ahjuperának (5), Szentes Lázárnak (6), Szokolai Lászlónak (6) és Stolcz Jánosnak (7). Most Koltai Tamás csatlakozott ehhez a kvartetthez.

… Két játékosunk is eljutott a bajnokság felénél a 8 gólig (0,5-ös átlag fölé), erre korábban 31 éve volt példa, a Verebes-korszak első évében. A dicsőség most Varga Rolandé és Koltai Tamásé.

… Minkét gólzsák 1-1 mesterhármast ért el eddig – a dupla triplázás az elmúlt 25 évben csak két bajnoki idényben sikerült: egyszer Bajzátnak és Brnovicnak, egyszer pedig az ezredfordulón Keneseinek és Nagy Lászlónak

… harminc éve nem lőttünk ilyen sok gólt a bajnokságban. 1982 őszén – ugyancsak 15 mérkőzésen – 35-ig jutottunk. Akkor tavasszal ezt is sikerült felülmúlni, 47 rúgott góllal.

… Pintér Attila a 75. mérkőzésén ült az ETO kispadján és a 39. győzelmét aratta. Verebes Józsefen kívül nem volt még olyan edző – idáig – aki a mérkőzések több, mint felét megnyerte volna a hetvenötödik találkozójánál. A Máguson kívül egyébként még Csertői Aurél rendelkezik ilyen szempontból pozitív mérleggel – 30 mérkőzéséből 16-ot nyert meg az ETO kispadján.

… Két olyan együttes van az NB I-ben, akik ellen eddig valamennyi hazai mérkőzésünket megnyertük. Ez a sorozat most is folytatódott, a kecskemétieket ötödször, az egrieket hatodszor győztük le az ETO Stadionban.

… Az elmúlt tizenöt évben negyedszer sikerült 2 gólos hátrányból fordítani – egyszer a Diósgyőr és a Zalaegerszeg, és kétszer az Újpest ellen. Az idei diadal értékét növeli, hogy a lila-fehérek olyan lélektani előnybe kerültek ellenünk 2-0-ás vezetésüknél, amit megfordítani hatalmas bravúr és csapatmunka volt.

… megszületett az első szlovén gól ETO színekben bajnoki meccsen. A 22. nemzet Szlovénia, amelylégióst ad klubunknak, és Kronaveter a tizennyolcadik, aki betalál. Tavasszal a csehek iratkoztak fel mindkét listára Strestik révén.

… 18 éve nem hívtak be négy játékosunkat a magyar válogatottba. Most Koltai Tamás, Lipták Zoltán, Takács Ákos és Pátkai Máté egyszerre kapott értesítőt a szövetségi kapitánytól, miközben Pilibaitis a litván, Ahjupera pedig az észt nemzeti együtteshez csatlakozott.

… 26 éve nem volt ekkora feltámadás, mint most, és elképzelhető, hogy minden idők legnagyobb menetelése volt az ETO csapatáé. A nyitóforduló után még sereghajtó együttes a 9. fordulóban az élre állt – és azóta csak növeli előnyét. Huszonhat éve az MTK ragadt bent a rajtnál – de egyrészt nem volt egyszer sem utolsó, csak a kieső 15. helyen állt, másrészt 14 forduló kellett nekik, hogy élre álljanak. Akkor őkbajnokok lettek, reméljük ebben követni tudjuk a fővárosiakat – akiket akkor hogy hogynem Verebes József irányított.

… a klub története során eddig csak egyszer, a második bajnoki cím zárófordulója előtt volt nagyobb előnyünk a tabllán (2 győzelem és 1 döntetlen), így a mostani 6 pontos különbség minden idők második legjobb teljesítménye.

… 3703 nap után állt az élre az idei szezonban az ETO. A korábbi listavezetés csak pünkösdi királyság volt, hiszen a következő fordulóban már más hátát nézte a mezőny. Mi viszont elég jól megragadtunk, ha a csapat így folytatja, akár a bajnokság végére is itt is maradhatnánk, az első helyen.

És ez csak néhány ok, hogy miért jó visszaemlékezni a 2012-es őszi idényre. És biztatni másokat, hogy jöjjenek ki a Debrecen elleni bajnokira, hogy folytatódjék ez a különleges bajnokság.

1. Győri ETO FC   15  10  4  1  32-14  34pont

Maradjon mindig így!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…