2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Jobbik kizárta Lenhardt Balázst tagjai közül

A Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottsága szerdai ülésén megvizsgálta Lenhardt Balázs frakcióból való kilépése utáni magatartását, különösképpen a médiában megjelent nyilatkozatait. Az ülésen megjelent a frakcióból kilépett képviselő is, és kifejthette védekezését a Bizottság tagjai előtt, amelyet követően az Etikai Bizottság úgy döntött, hogy Lenhardt Balázst kizárja a párt tagjainak sorából.
Az Etikai Bizottság megállapította, hogy Lenhardt Balázs 2009. április 23-a óta tagja a pártnak. A Jobbik Alapszabálya egyértelműen meghatározza, hogy minden tag kötelessége tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a Jobbik hátrányos megítélésére, avagy a Jobbikba vetett bizalom megingatására alkalmas. Emellett az Alapszabály kimondja, hogy a taggal szemben fegyelmi eljárás indítható, és a tag kizárható, ha tag a párt Alapszabályát, programját, érdekeit, illetve jó hírét sértő magatartást tanúsít, különösen, ha ez a Jobbik választási esélyeit rontja.

Lenhardt Balázs sajtóban megjelent nyilatkozatai többek között a következő címekkel és tartalommal jelentek meg: „A Jobbik jelenleg teljes kudarcra van ítélve”, „A Jobbik csak egy lett a többi párt közül”, „Cserbenhagyta szavazóit a Jobbik”. Az Etikai Bizottság álláspontja szerint a volt frakciótag nyilatkozataival egyértelműen túlment azon a határon, ami a pártot még nem romboló belső kritikát jelenti, és magatartása olyan helyzetet eredményezett, amely a párt számára nem teszi lehetővé a tagsági jogviszonyának további fenntartását.

Az Etikai Bizottság úgy ítélte meg, hogy Lenhardt Balázs magatartása és sajtónyilatkozatai oly mértékben sértették a párt Alapszabályát, érdekeit, illetve jó hírét hogy a helyzet feloldására nem látott más megoldást, mint a kizárást.

Staudt Gábor, a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottságának elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek