2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A magyar bortermelő megyék nemet mondtak a szőlő termelési jogok liberalizációja ellen

A magyar bortermelő megyék nemet mondtak a szőlő termelési jogok liberalizációja ellen

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, négy magyar megyei önkormányzattal együtt 1992 óta tagja az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésének (AREV).  Az AREV 2005 óta több pontban ellenezte és ellenzi az Európai Bizottság által beterjesztett, és az Európai Unió Tanácsa által elfogadott 479/2008/EK Rendeletet (2008. április 29.), amely a borpiac közös szervezésének reformját célozta meg.
Az egyik leglényegesebb pont a szőlőtelepítési jogok 2016 évtől kezdődő teljes liberalizációja. Ez annyit jelent, hogy 2016 után Európában bárki, bárhol telepíthet szőlőt, vagyis a nehezebben művelhető történelmi – főleg hegy- és dombvidékekről – borvidékekről áttelepül a bortermelés a kevésbé minőségi termékeket biztosító alföldi és egyéb tájakra, ezzel – a minőségi borok rovására – megjelenik a túltermelés, az árak csökkenése. Mindennek következménye, hogy a meglévő hagyományos bortermelő vidékek sokkal nehezebb piaci helyzetbe kerülnek. Több családi és egyéb vállalkozás megszünteti tevékenységét, erodálódik a térség gazdasági potenciálja, piaci teret  engedve a dél-afrikai, kaliforniai, dél-amerikai, ausztrál boroknak. Ma az európai bortermelő vidékek 7 milliárd EUR, vagyis 2 000 milliárd forint értékű nedűt exportálnak!

Amennyiben fennmarad ez a rendelkezés úgy 2016 után negatív hatással lesz  Európa, Magyarország, és köztük megyénk két jelentős borvidékére, Tokaj Hegyaljára és a Dél-bükki borvidékre, hiszen csökken a minőségi borok termelése, az abból eredő árbevétel, továbbá kedvezőtlenül fogja érinti az idegenforgalmat és környezetvédelmet egyaránt.

Az Európai Bizottságnak a 2012-es év végére kell beterjesztenie a rendelettel kapcsolatos ún. Előrehaladási Jelentést. Az AREV tagjai úgy döntöttek, hogy a jelentés elkészülte előtt a tagrégiók írásban és személyesen tájékoztassák az Európai Bizottságot a rendeletben rejlő, európai hagyományos bortermelő vidékekre, magyarországi és megyénk gazdaságára leselkedő veszélyekre.

Dr. Mengyi Roland Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnök, Bányai Gábor Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnök és Dr. Puskás Imre Tolna Megyei Közgyűlés elnök megbízásából Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke 13 európai ország, 40 bortermelő régió választott elnökével együtt személyesen részt vett és felszólalt az AREV által 2012. november 7-én Brüsszelben szervezett tiltakozáson.  A résztvevők követelték, hogy az Európai Bizottság az elfogadott demokratikus eljárásoknak megfelelően módosítsa a rendeletét.

Megkérték az Európai Parlamentet, hogy tárgyalja újra a rendeletet. Továbbá kérték a bortermelésben érintett tagállamok kormányfőit, hogy a minősített többség elérése érdekében 2012. év vége előtt győzzék meg a nem érintett tagállamok vezetőit.
További hírek:

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek