2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kisadózó vállalkozások tételes adójáról

Az Országgyűlés 2012. október 1-jén fogadta el a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló CXLVII. törvényt. A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet az egyéni vállalkozó, az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti és betéti társaság.
Az adóalanyiság választása 2012. december 1-jétől bejelenthető az adóhatósághoz, amely a bejelentést követő hónaptól jön létre. Ha az adóalanyiság bármilyen okból megszűnik, két éven belül ismételten nem választható.

Az egyéni vállalkozó, illetve a kisadózó vállalkozás a vezető tisztségviselők, a személyesen közreműködő tagok és megbízási szerződés alapján tevékenységet végző tagok után havi 50 ezer forint adó fizetésére kötelezettek. A havi adó összege a nem főállású kisadózók esetében havi 25 ezer forint.

A kisadózó vállalkozás a tételes adó megfizetésével mentesül többek között a személyi jövedelemadó, társasági adó, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Fontos, hogy ha a kisadózó vállalkozás éves bevétele meghaladja a 6 millió forintot, akkor a meghaladó rész után 40 százalék mértékű adót kell fizetnie a tételes adón kívül.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…