2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Irán megtiltja az arannyal való kereskedést

Mint arról a nemzetközi és a hazai média is több alkalommal beszámolt, az iráni atomprogram miatt az ebben az évben bevezetett nemzetközi gazdasági szankciók hatásai miatt egyre aggasztóbb állapotokat ölt az iszlám ország pénzügyi helyzete. A helyi fizetőeszköz radikális mértékben veszít értékéből, az infláció néhány hónap alatt 24,9 százalékra ugrott. A stabilitás megteremtése érdekében a teheráni vezetés egyre drasztikusabb eszközökhöz nyúl: múlt héten betiltotta a luxus árucikkek, így az arany kivitelét és behozatalát.

Többek között a nemesfémekkel való kereskedés tilalmával az iráni kormány a külföldi valuták, főleg a dollár kiáramlásának próbál gátat szabni. A kereskedelmi minisztérium közleménye szerint 2011-ben négy milliárd dollárért importáltak luxusárucikkeket az országba.
Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a kormány az egyre értéktelenebb nemzeti valuta, a riál helyett már az év eleje óta elsősorban az aranyat használja külkereskedelmében. Az Indiából és Kínából behozott tartós fogyasztási cikkekért aranytömbökkel fizet, valamint kőolajáért is inkább a sárga fémet fogadja el ellentételezésként. Az állami szükséglet kielégítésére a teheráni rezsimhez hű kereskedelmi ügynökök óriási mennyiségű aranyat vásárolnak fel Európában és a Közel-Keleten. Az aranytömbök Törökországon keresztül vagy Dubai érintésével, nem ritkán kézi poggyászként kerülnek iráni felségterületre. Ezt a szokatlan szállítási módszert azért alkalmazzák szívesen, mert a térségbeli légitársaságok személyenként 50 kiló súlyú csomag(ok) felvitelét engedélyezik a repülőgép fedélzetére. Számítások szerint csak április óta kb. 1,8 milliárd dollár értékű sárga fém érkezett az iszlám köztársaságba az említett ügynökök közvetítésével. Nemzetközi gazdasági szakértők az arany utáni kereslet további fokozódásával számolnak Irán részéről. Kérdés, hogy pl. Törökország meddig fog szemet hunyni a gyakran illegális nemesfém kereskedelem felett? /www.arteusarany.hu/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek