2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Fidesz álma: 23 kiskirályság és az alattvalóik

A Jobbik szerint nem elegendő a Belügyminisztérium javaslata, miszerint a főváros használati jogot gyakorolhatna a Duna-parti ingatlanok esetében. Tulajdonjogot kell kapnia, mivel használati jog esetén minden változtatásnál ki kellene kérnie a tulajdonos, azaz az érintett kerületi önkormányzat engedélyét.
A kerületi polgármesterek érdekeit azonban úgy tűnik, hogy már az eredeti elképzelés is sérti, ugyanis fideszes országgyűlési képviselők – akik közül többen budapesti kerületi polgármesterek is – a Belügyminisztérium által előkészített törvényhez módosító javaslatot nyújtottak be. E szerint a fővárosnak csupán az ár- és belvízvédekezési és közlekedésfejlesztési feladatok ellátására lenne jogköre, az egységes városkép, rakpartfejlesztés kialakítására nem.

A fővárosi Jobbik szerint ez elfogadhatatlan. A módosító előterjesztői között van Láng Zsolt a II. kerület, Kovács Péter a XVI. kerület, Bácskai János a IX. kerület, Bús Balázs a III. kerület, Németh Szilárd Csepel, Papcsák Ferenc Zugló, Wintermantel Zsolt Újpest, Nagy Gábor Tamás I. kerület Budavári Önkormányzat polgármestere, valamint Vas Imre pesterzsébeti alpolgármester és Borbély Lénárd csepeli önkormányzati képviselő is. Közülük pedig Wintermantel Zsolt és Németh Szilárd a Fővárosi Közgyűlés tagjai is, ami miatt méginkább felháborító, hogy a főváros ellen cselekedtek.

Ez az elképzelés is azt bizonyítja, hogy egyes fővárosi kerületi vezetők nemhogy Budapest érdekeit nem képviselik, hanem sok esetben szembemennek azzal. A Fidesz az elmúlt két évben arra törekedett Budapesttel kapcsolatban, hogy megszüntesse az egységességet, és 23 kiskirályságot alakítson ki. Úgy tekintenek a fővárosra és lakosaira, mint alattvalókra, akiktől a sarcot beszedhetik. Nem a nemzetért, nem a fővárosért, de még csak nem is a kerületükért cselekszenek, hanem saját akaratukat akarják érvényesíteni egy beszűkült gondolkodásmód eredményeként.  Mivel a Duna-parti ingatlanfejlesztések nagy bevételt hozhatnak a tulajdonjoggal rendelkezőnek, így ez is okot adhat a jogokért való harcra.

A fővárosi Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ne engedjen teret a fideszes képviselők módosító javaslatának, az ugyanis a főváros fejlődése szempontjából egyértelműen hátrányos lenne, és gátolná az egységes városkép kialakítását. A Jobbik kiáll a Fővárosi Önkormányzat tulajdonjogából eredő, és az egységes városkép kialakításához szükséges szinte teljes körű rendelkezési jog mellett. A Jobbik budapesti elnöke módosító javaslatot nyújtott be az országgyűlésben, hogy a főváros tulajdonjogot kapjon, ne használati jogot az érintett ingatlanok esetében.

Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek