2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ablakszobor-kiállítás nyílik, plakátterv-kiállítás zárul és a SziTu útnak indul a Miskolci Nemzeti Színházban

Ablakszobor-kiállítás nyílik, plakátterv-kiállítás zárul és a SziTu útnak indul a Miskolci Nemzeti Színházban

Egy átlagosnak korántsem mondható keddi napon, november 13-án miskolci diákok által készített szobrok összesen közel 52 négyzetméternyi felületen kerülnek ki a színház ablakaiba, egri főiskolások 35 darab kiállított plakátterveit bírálja el egy neves képzőművészekből összeállt zsűri, és hivatalosan is útjára indul a több száz gyermeket foglalkoztató SziTu – Színház és Tudás elnevezésű színházi nevelési program.

Az Ablakszobrok – november 13. kedd 18 óra
A Nagy Csomagolás júniusi sikere után a miskolci művészeti iskolákkal közösen kialakított újabb terv alapján hét miskolci iskola diákjai tanáraik vezetésével egy-egy térbeli alkotást készítenek, melynek témája „Az ember”. Az Ablakszobrok közel 4 négyzetméter alapfelületű plasztikák, amelyek gipszből, műanyagból, fóliából, drótból, hulladékokból, esetleg már nem használt színházi kellékekből készülnek, attól függően, kinek mennyire élénk a fantáziája, és ki mit talált a háza táján. A szobrok között lesz tető felé mászó sárkány, óriásceruza, amely az égre rajzol egy repülőt, vagy a Széchenyi utca részlete egy mulatozóval, de lesz ablakból kirobbanó három kerékpáros is. És hogy ezt honnan tudjuk? Az iskolák elkészítették elképzeléseik kicsinyített hű másait, melyek november 10-ig még megtekinthetőek a Miskolci Nemzeti Színház első emeleti társalgójában, és amelyekre szavazni is lehet mind a helyszínen, mind a színház facebook-oldalán (www.facebook.com/miskolcinemzetiszinhaz).

A kiállítás – és egyben a SziTu-projekt megnyitója – november 13-án, 18 órakor kezdődik a Déryné és a Széchenyi utca sarkán. A SziTu program keretében létrehozott szobrok emelődaru segítségével kerülnek ki a színház Déryné utcai 13 ablakába. Az arra járókat különleges fények és meglepetés-térzene várja majd. A gyerekek alkotásait a megnyitón neves képzőművészek méltatják néhány szóval.
Az időjárás függvényében körülbelül két héten át adnak különleges hangulatot az utcának.

A Nagyszínház társalgójában kiállított Déryné utcai homlokzat 1:10 arányú makettjét az ablakszobrokkal november 13-án átadjuk az egyik közreműködő iskolának, s ezzel a 6 méter hosszú, és közel 2 méter magas makett a tanév végéig vándorútra indul a résztvevő iskolák között.

A színház büszkén teszi ki az ablakba a miskolci tanulók kreatív alkotásait.

Az együttműködő iskolák:
Avasi Gimnázium
Balázs Győző Református Líceum
Gábor Áron Szakközépiskola
Kaffka Margit Általános Iskola
Munkácsy Mihály Általános Iskola
Szemere Bertalan Szakközépiskola
Zrínyi Ilona Gimnázium

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…