2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Értelmetlen „németesítés” helyett ingyenes nyelvoktatást a felsőoktatásban!

A Jobbik szerint komoly hátrányt jelentene a magyar fiatalok számára, ha az angol helyett a német lenne az elsőként tanított idegen nyelv. A felvetés mögöttes szándéka – lépéseket kell tenni a fiatalok idegennyelv-ismeretének növelése érdekében – önmagában jogos, de a kormány javaslata nem szolgálná ezt a célt, csak komoly versenyhátrányba sodorná a magyar fiatalokat.

Figyelembe véve a magyar lakosság jelenlegi nyelvismeretét és az iskolai nyelvoktatás átlagos színvonalát, sajnos nem reális elvárás két nyelv magas szintű ismerete, hisz ezt jelenleg is csak a társadalom 13 százaléka mondhatja el magáról. Ennek tükrében még inkább érthető, mekkora károkkal járna, ha a magyar fiatalok nem a legtöbb helyen használható angol nyelvet sajátítanák el a közoktatásban. Az angol a némettel szemben elengedhetetlen többek között a külföldi ösztöndíjakhoz, a tudományos kutatásokhoz vagy épp az internet széleskörű használatához. A lépés különösen súlyosan érintené az olyan szakközép- és szakiskolásokban tanuló diákokat, akik eleve csak egy nyelvet tanulnak. A kormány mindösszesen egyetlen érvet hozott fel terve indoklásaként, eszerint a nehezebb nyelvet kellene előbb tanítani. A nyelvészek és nyelvtanárok szakmai véleménye azonban egyáltalán nem egységes annak megítélésében, hogy a német nyelv nehezebb lenne, így ez az érv nem állja meg a helyét.

Több ezer pályakezdő fiatal azért nem kaphatja kézhez diplomáját, mert nem rendelkezik megfelelő szintű nyelvvizsgával. Ez önmagában jól mutatja a honi nyelvoktatás jelenlegi súlyos helyzetét és alátámasztja a Jobbik fent megfogalmazott aggodalmát. Épp ezért a felelőtlen, a magyar fiataloknak egyértelmű versenyhátrányt jelentő döntés helyett inkább azt javasoljuk a kormánynak, hogy valósítsa meg a Jobbik régi javaslatát: vezesse be az ingyenes és színvonalas nyelvoktatást a felsőoktatásban.

Farkas Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Ifjúságpolitikai Kabinetjének elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek