2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Konszolidáció sok kérdőjellel

Az önkormányzati adósságkonszolidáció szükségessége vitathatatlan, az már régóta váratott magára. Tudjuk, 2002 óta gyorsuló ütemben növekedett a települések adóssága, amelyet nem csak a kártékony szocialista-szabaddemokrata kormányzás, hanem a Fidesz vezette kormányzat átgondolatlan és felelőtlen pénzügypolitikája is okozott azzal, hogy a településeket tudatosan alulfinanszírozták, míg feladataikat megnövelték.
Félő, hogy a most bejelentett konszolidációnak lesznek árnyoldalai is, hiszen a nemrégiben lezajlott, úgynevezett megyei önkormányzati „konszolidáció”, gyakorlatilag az önkormányzatiság megyei szintjét számolta fel azzal, hogy nem csak az adósságot vette át, hanem azzal együtt a megyék vagyonát is elkobozta, valamint megfosztotta őket az érdemi feladatellátás lehetőségétől is. Ezek után a kormányfő által említett, az egyes önkormányzatokkal kötendő megállapodás várható tartalmával kapcsolatban vajmi kevés illúziónk lehet. Ha az adósságátvállalás egyben feladatelvonást és vagyonelkobzást is jelent, úgy kistelepüléseink számára nem marad már más, minthogy a helyi sörfesztivált megszervezze a dalárdává leminősített képviselő-testület. A Jobbik szerint a településeink önrendelkezésének megtartása legalább annyira szükséges, mint az állami segítségnyújtás az adósságteher átvállalása által.

Ami az adósság szerkezetét illeti, látnunk kell, hogy ezek nagy részét az EU-s pályázatok (látvány)beruházásait finanszírozó hitelek jelentik, amelyeket egy rossz pályázati rendszer kényszerített a helyhatóságokra. Ezen teher átvállalását az állam részéről elengedhetetlennek tartjuk. Ugyanakkor sajnálatos, hogy történt olyan hitelfelvétel is, amely nem felelt meg az államháztartási törvényben foglalt ésszerű és takarékos gazdálkodási követelményeknek, ennek kapcsán a Jobbik az elszámoltatást sürgeti.

A ma bejelentett kormányzati intézkedések számtalan kérdést nem tisztáznak, így várjuk a további érdemi részleteket.

Hegedűsné Kovács Enikő országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek