2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A visszafogott mesterkém tovább hódít

Hónapokkal ezelőtt, a Gary Oldmannek köszönhetően Oscar- díjra is jelölt Suszter, szabó, baka, kém című film apropóján már ejtettünk néhány szót film könyveredetijéről, John le Carré Karla-trilógiájának első részéről, ám a történet még közel sem ért véget. Hisz bár az első mű végén George Smiley ügynök küldetése sikerrel járt, és elkapta a brit titkosszolgálat felső vezetésébe beépített szovjet téglát, a probléma gyökere még közel sincs megoldva. A trilógia második, Hajsza című művében ugyanis a visszatérő kém a legendás szovjet Karla nyomába ered…

A történet végül a harmadik, Csapda címet viselő részben éleződik ki. És bár a végeredményt mindannyian előre sejthetjük (mégiscsak nyugati író által írt, szovjet-témájú könyvekről beszélünk), le Carré különleges írói stílusa, és a történet aprólékos ám mégis lebilincselő részletezése garantálja, az olvasó egy percig sem fog unatkozni.

A cselekményszálak jellege, valamint a mű stílusa meglehetősen hasonlít az elsőre (mely egyébként, bár mostanában a film címén szokás emlegetni, korábban Árulásként volt ismert). A történet összefügg, és bár önálló regényekről van szó, és tekinthetünk rájuk különálló művekként, azt tanácsoljuk, hogy az Olvasó a sorozat első tagjával kezdje, és sorrendben haladjon, mert ellenkező esetben a regénycselekmények közötti szinergia elvész, sőt az utalások ezúttal nem csak értelmetlennek tűnhetnek, de el is árulhatnak dolgokat az előző mű(vek) csattanójából. Ez nem minden sorozatnál látszik ennyire, de a Karla-trilógiát erőteljesen jellemzi.

És ami egyéb miatt még érdekes a trilógia, az nem más, mint a főhős, George Smiley karaktere. Eltekintve attól, hogy Gary Oldman tényleg megérdemelte volna az aranyszobrot az alak megformálásáért (ezen lassan egy évvel a díjkiosztó után már túltehetnénk magunkat azért…), Smiley karaktere a zseniális színész nélkül, pusztán le Carré sorainak köszönhetően is érdekes. Vélhetően attól, mert emberi. Hibázik, kétségei vannak, és ellentétben a problémákat egyedül, mondhatni pillanatok alatt megoldó szuperügynökökkel, ő lassan, aprólékosan haladd, tanácsot kér, és főleg ezek miatt nem csak csodálható, de szerethető is. Mint maga a sorozat.

Stiber Judit

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek