2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A mi iskolánk is nyerhet!

Comenius és Leonardo pályázati lehetőségekről Miskolcon

Miskolcon tart információs napot a Tempus Közalapítvány október 18-án. Az Európai Unió legjelentősebb oktatási és képzési pályázatait kezelő szervezet rendezvényén a Comenius és a Leonardo programok kínálta lehetőségekről lesz szó – az ötlettől a megvalósításig.
Jó hír azoknak, akiket eddig visszatartott az uniós pályázatok bonyolultságától való félelem, hogy az elmúlt években ezekben a programokban jelentősen egyszerűsödött a pályázás módja és a beszámolás menete. A rendezvényeken helyi projektek bemutatására is sor kerül, amelyek tapasztalatai kézzelfoghatóvá teszik, hogy mennyi plusz munkával jár egy Comenius vagy Leonardo projektben való részvétel, és hogy ennek milyen pozitív hozadékai vannak a tanárok, a diákok és az intézmény életében. Ezek az információk nagyban segíthetik egy új pályázat kitalálását vagy megvalósítását.

Az Egész életen át tartó tanulás program Comenius akciója az oktatás első, érettségiig terjedő szakaszára összpontosít, és minden közoktatási intézménynek nyújt pályázati lehetőséget.
Az Iskolai együttműködések pályázattípus keretében évente több mint 150 projekt támogatására van lehetőség, és a megvalósult programok között a lehető legváltozatosabb témák találhatók a kulturális vállalkozástól a modellrepülő építéséig, vagy a madárvédelemtől az illemtanig.

A miskolci információs napon a szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola mutatja be Alkotó elmék című Comenius projektjét, amelyben a tanulókat felelősségvállalásra, toleranciára és erőszakmentességre oktatták a lehető legkreatívabb módokon.

Újdonság a Comenius programban, hogy a múlt évtől egyéni diákmobilitásra is pályázhatnak azok a középiskolák, amelyeknek korábban volt, vagy jelenleg is van partnerintézménye Comenius Iskolai együttműködések projektben.

A Leonardo az Egész életen át tartó tanulás programjának részeként ma már márkanév a szakképzési fejlesztéseket célzó nemzetközi együttműködések terén. Több mint 15 évvel ezelőtti indulása óta számtalan területen nyújtott fejlődési lehetőséget diákok, oktatók, szakemberek és a részt vevő országok szakképzési rendszerei számára.
A Leonardo mobilitási pályázattípus keretében évente közel 150 projekt támogatására van mód, ami mintegy 2000 fő külföldi tapasztalatszerzését jelenti.

Sikerrel pályázott a miskolci Eötvös József Építőipari és Művészeti Szakképző Iskola is. A rendezvényen Környezetvédelemmel a jövőért című projektjüket mutatják be, amelynek során hátrányos helyzetű és fogyatékossággal élő tanulóik is részt vehettek háromhetes szakmai gyakorlaton Spanyolországban.

Fontos megjegyezni, hogy azok az iskolák, amelyek lehetővé teszik a diákjaik számára, hogy a Leonardo program keretében vegyenek részt szakmai gyakorlaton, egyben komoly esélyt adnak számukra, hogy könnyebben elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon, hiszen már a tanulmányi időszakuk alatt valódi munkatapasztalatot szereznek, ráadásul itthon nem ismert szakmai fogásokat is elleshetnek, miközben szaknyelvi tudással gyarapodhatnak. A tanárok az új technológiák megismerésén túl, szakmai tapasztalatokat tudnak cserélni, melyek következtében iskolájuk a legújabb trendeket követő, vállalati kapcsolatokkal rendelkező intézménnyé válhat, amely vonzó lehet a beiskolázás szempontjából is.

A Tempus Közalapítvány évtizedes tapasztalata lehetővé teszi, hogy a pályázók minden felmerülő kérdésükre választ kapjanak a rendezvényeken, a partnerkereséstől a pályázat benyújtásáig. Az információs napon részletesen bemutatják a pályázati lehetőségeket, hogy az érdeklődők megtalálhassák a számukra leginkább megfelelő pályázati formát.

Jelentkezni a Tempus Közalapítvány honlapján keresztül lehet: www.tka.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…