2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Újabb lépések a Miskolci Egyetem TIOP-projektjének eredményes befejezéséért

Újabb lépések a Miskolci Egyetem TIOP-projektjének eredményes befejezéséért

Sikeres uniós pályázata révén, 2008 tavaszán több mint 6,5 milliárd forintot nyert a Miskolci Egyetem épületrekonstrukciókra, valamint eszközök, gépek beszerzésére, a két fő terület körülbelül fele-fele arányban jelent meg a projektben. A Miskolci Egyetem hazai és nemzetközi versenyképességének komplex megújítása című, TIOP 1.3.1-07/1-2F-2008-0005 számú projekt megvalósítása, a második fordulós projekt dokumentáció elkészítése és elfogadása után, még 2009 tavaszán elkezdődött. A kivitelezés három részére kiírt közbeszerzési pályázat két nyertesével, az Arcadom Zrt-vel és a Gropius Zrt-vel, a vállalkozói szerződések megkötésére 2010 tavaszán került sor. A kivitelezés röviddel ez után el is kezdődött, problémák az első időszakban nem merültek fel.
Az első komoly nehézséget az jelentette, hogy az Informatika épület kivitelezője, a Gropius Zrt., különböző okok miatt, a kivitelezést határidőre nem tudta befejezni. Hiába módosította a két fél az eredeti vállalkozói szerződést és hiába folytattak le egy kiegészítő munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárást, a kivitelezés nem haladt az elvárható ütemben. Ennek valós oka 2011 őszére vált világossá, amikorra a Gropius Zrt. ellen jogerős felszámolási eljárás indult. A felszámolóval történt megegyezés után a munkaterületet az Egyetem visszavette, a szükséges terveztetési munkákat elvégeztette, majd egy új közbeszerzési eljárást folytatott le, új kivitelező kiválasztására. Az eljárás eredményes volt, az új kivitelező az FK Raszter Zrt. lett, akivel az új vállalkozói szerződés aláírásra került. Az épület kivitelezése jelenleg is folyik, a szerződés szerinti befejezési határidő 2012. november 8.
A második komoly nehézséget az jelentette, hogy az Arcadom Zrt., bár kilenc épület felújítását lényegében befejezte, az Egyetem főépületének kivitelezését 2011 nyarán leállította. A vonatkozó vállalkozói szerződések befejezési határidejének módosítására sor került, és ezekben az esetekben is lefolytatásra kerültek a kiegészítő munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárások. A kivitelezés, 2012 tavaszán, illetve nyarán többször ismételten megkezdődött, pontosabban folytatódott, azonban ezúttal sem az elvárható ütemben, majd mindannyiszor leállt. Hiába történt az Egyetem és a vállalkozó vezetői közötti számos egyeztetés, a munkák érdemi, a befejezést láttató folytatása elmaradt. Az Egyetem és a projekt érdekében, az Egyetem vezetése számára nem maradt más megoldás, mint a vonatkozó vállalkozói szerződések felmondása. Ez a múlt hónap végére megtörtént, az érintettek azóta a kivitelezés folytatását készítik elő. A folytatás fő lépéseiként el kell számolni a vállalkozóval, el kell végeztetni a szükséges tervezési feladatokat és le kell folytatni az új közbeszerzési eljárásokat az új kivitelező(k) kiválasztására. A folyamat idő igényes, a legoptimistább becslés szerint is a kivitelezés 2013 nyarára fejeződhet be.
A projekt másik fő területén, az eszközbeszerzések tárgyában, a 390 tételt tartalmazó eszközlistán szereplő beszerzések döntő hányada megvalósult. Öt tétel szállítása folyamatban van, és mindössze tizenkét tétel beszerzése érdekében kell még lépéseket tenni. A hiányzó tételek részben összefüggenek a kivitelezési munkák előrehaladásával, illetve befejezésével. A teljesülés ezen a területen tehát 97 %-os, ami azt is jelenti, hogy a beszerzett eszközöket a hallgatók és az oktatók már egyaránt használják.
A projekt pénzügyi teljesítése a támogatóhoz benyújtott és elfogadott kifizetési kérelmeket tekintve 87 %-os, ha a folyamatban lévő szállításokat is figyelembe vesszük, amelyek kötelezettségvállalásokat jelentenek, akkor ez az arány 93 %.
A projekt írása óta eltelt több mint öt esztendőben a szabályozásban számos változás történt, amelyekhez az Egyetem vezetése és a projekt menedzsmentje egyaránt alkalmazkodott. Ennek kihatása volt a projekt lebonyolítására és finanszírozására egyaránt, és nincs ez másképp a kényszerűen felmondott kivitelezői szerződések vonatkozásában sem. A megtett és a tervezett lépések eddig is, és ezután is, a projekt eredményes befejezését célozzák, illetve szolgálják.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…