2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Az új influenza elleni védőoltást már gyerekeken tesztelik
Az új influenza elleni védőoltást már gyerekeken tesztelik

Az új influenza elleni védőoltást már gyerekeken tesztelik

Az új influenza elleni védőoltást már gyerekeken tesztelikMíg a felnőtteknél már a hatást várják, a gyerekek tesztoltását hétfőn kezdték el. Akkor adta meg ugyanis az Országos Gyógyszerészeti Intézet az engedélyt ahhoz, hogy a 3 és 18 év közöttieken is kipróbálják az új influenza elleni vakcinát.

A  60 önkéntes fiatalt szeptember közepéig oltják be.

Az a céljuk, hogy vizsgálják az oltás biztonságosságát és a hatásosságát. A biztonságosság kimondásához 60 napos követésre van szükség, a hatásosság megállapításához három hét múlva vérvizsgálattal ellenőrzik, hogy megjelentek-e a szervezetben a védekező anyagok.
A 60 napos utánkövetést azonban nem kell kivárni, a forgalomba hozatali engedélyt a 21 napig tartó hatékonysági vizsgálat alapján adhatja ki a Gyógyszerészeti Intézet.
Száz felnőtt önkéntes beoltása már augusztus közepén befejeződött. Az egészségügyi miniszter korábban azt mondta, most szerdára, vagy legkésőbb a hét végére kiderülhet, hogy működik-e az oltás.

A tömeges oltás – a korábbi ígéretek szerint – október első hetében indulhat, legalább is ez derül ki abból a levélből amelyet az iskolák igazgatóinak érkezett a tanév első napján a két miniszter – Hiller István és Székely Tamás –  aláírásával, amelyben alapos felkészülésre kérik az intézmények vezetőit, és az érintettekkel való folyamatos, korrekt kommunikációra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek