2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Szerda este nyílik a 66. Velencei Filmfesztivál

Szerda este nyílik a 66. Velencei Filmfesztivál

Szerda este nyílik a 66. Velencei Filmfesztivál32 ország filmjei szerepelnek a ma este megnyíló, szeptember 12-ig tartó 66. Velencei Filmfesztivál programjában: összesen mintegy nyolcvan alkotást vetítenek majd le, ezek közül 17 amerikai és 22 olasz produkcióban készült. A versenyprogramba 24 produkció jutott be. A program egy alkotását „meglepetésnek” szánják, ezért címét csak a hét folyamán fedik fel a rendezők. A filmes seregszemlét Marco Mueller fogja megnyitni. Az 56 esztendős Mueller leginkább megérzéseire alapozva válogatja ki a velencei mustra műsorát. A fesztivál programja húsz év után először olasz filmmel, Giuseppe Tornatore Baaria című drámájával kezdődik.

Évente több mint kétezer filmet néz meg, hét nyelven beszél folyékonyan, köztük kínaiul – nem véletlen, hogy az olasz fesztivál remek kapcsolatokat épített ki az ázsiai filmművészettel. Velencében nincs ugyan filmvásár, a patinás fesztivál mégis meghatározó lendületet ad a hollywoodi produkcióktól a művészfilmekig minden itt debütáló alkotásnak.

Mueller nagy fegyverténynek tartja, hogy négy indiai filmet is megszerzett. Korábban – magyarázta – elutasításba ütközött, a hatalmas piaccal rendelkező indiai filmgyártás vezetőit ugyanis nem igazán érdekelték a fesztiválszereplések.

Első ízben versenyez az Arany Oroszlánért a kétszeres cannes-i díjazott Michael Moore, aki a globális pénzügyi válságot elemző Capitalism: A Love Story (Kapitalizmus: Szerelmesfilm) című dokumentumfilmjével érkezik a Lídóra.

Nem marad el a sztárparádé sem: Nicolas Cage, George Clooney, Oliver Stone, Charlize Theron, Eva Mendes és Sylvester Stallone mind feltűnnek majd a vörös szőnyegen. De történetében először a Lídó vendége lesz George Lucas is, aki a tervek szerint vasárnap nyújtja át a fesztivál életműdíját John Lasseternek és a Disney-Pixar animációs stúdió rendezőinek.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek