2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Évadnyitó arttérben a Lézerpont Látványtárban „A férfi mindenekelőtt az asszony fia.”

Évadnyitó arttérben a Lézerpont Látványtárban „A férfi mindenekelőtt az asszony fia.”

Urak/férfiak/fiúk/pasik – róluk szólt arttérben az idei szezonnyitó. A humorosnak és vidámnak ígérkező beszélgetés azonban gyorsan mélyült, így hamarosan társadalmunk legégetőbb kérdéseit feszegette a közönség, amelyet úgy kétharmad arányban nők alkottak. Ez az összetétel is mutatja, igaz lehet a feltételezés miszerint: „a nők többet gondolkodnak azon, hogy min gondolkodnak a férfiak, mint amennyit a pasik egyáltalán gondolkodnak.”

A hamarosan Mexikóban turnézó Szinvavölgyi Néptáncműhely hat fiatal művésze indította nagy sikert hozó produkciójával az arttér találkozások szezonnyitó összejövetelét. A fiúk a témához kapcsolódva kalotaszegi legényessel indítottak, aztán a férfiak viszonyáról a tánchoz a csoport képviseletében Körmendi Tamás szólt. Elmondta milyen fontos szerep jutott elődeink életében a néptáncnak, és hogyan formálta férfiakká a fiatalokat a mozgáskultúra.  Az ifjú táncosok később azt fejtették ki, miként bírálják kortársaik elkötelezettségüket a néptánc iránt és milyen tartást, kitartást, fegyelmet, kondíciót ad nekik kemény próbákkal járó „hobbijuk”.
A közönség elidőzött még  a tánctémánál, majd arról nyitott vitát: hogy alakul a férfiak szerepe a mai magyar társadalomban, milyen okok mentén formálódik ez a kép és hova vezethet. Bírálták az erkölcsi normák lazaságát és vázolták miként válik lehetetlenné a mintakövetés a családokban és az oktatási intézményekben, ami alapvetően változtatja meg a fiúk magatartását és szerepvállalását az élet valamennyi színterén. A címadó idézethez visszakanyarodva az anyák felelőssége is terítékre került, miszerint azok gyakran elkényeztetik fiúgyermekeiket. A hölgyek saját nemük kritikáját is megfogalmazva jutottak többek között arra  a következtetésre, miszerint a női emancipáció alapjaiban változtatott a férfiak viselkedéskultúráján és ez hosszú távon válságos helyzetet idézett elő: a „teremtés koronái” képtelenek megfelelni mindannak, ami tőlük elvárható.
Következésképp: „lehet, hogy a tüzet a férfiak találták fel, de a nők jöttek rá, hogyan kell játszani vele.” Hölgyeim vigyázzanak, nehogy megégessék magukat!
-czikora-

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek