2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Középiskola Tiszalúcon

2005. őszén kereste meg a képviselő-testületet a Nyírlugos székhelyű Báthori István Középiskola és Szakiskola, hogy szívesen működtetne középiskolát a nagyközség területén. Mivel ez a szándék találkozott a település várossá fejlesztési terveivel, sor került a közvetlen kapcsolat-felvételre, majd a helyi esti rendszerű középiskolai képzés beindításának megszervezésére. Az iskola egyik fontos tevékenysége az esti oktatási munkarend szerinti négy évfolyamos gimnáziumi oktatás-nevelés, amelynek célja az érettségi megszerzése.  Fő cél az, hogy az iskolában folyó oktatás biztosítsa azoknak a fiatal felnőtteknek az esti rendszerű képzését, akik érettségivel nem rendelkeznek, de annak fontosságát felismerték, s célul tűzték ki a gimnáziumi érettségi megszerzését.

Az előkészítő munkák után 2006 szeptember elsején nyitotta meg kapuit Tiszalúc első középiskolája. 101 fő tanulóval, egy 9. és két 10. gimnáziumi osztállyal kezdődött meg a település életében mérföldkőnek számító vállalkozás. További tevékenységi körét tekintve a régióban újszerű kezdeményezésként, az érettségit követően lehetőséget nyújt az érettségi vizsgára épülő szakmai képesítések megszerzésére is (gazdasági informatikus, műszaki informatikus pénzügyi-számviteli ügyintéző). Az induláskor még 8 fős tantestületünk első sorban helyi vagy helyi kötődésű egyetemi végzettségű oktatókból illetve nyelvtanárokból állt. Az elmúlt évek alatt tanáraink száma hol bővült, hol csökkent, attól függően, hogy tudtunk-e indítani szakközépiskolai osztályt. Ez utóbbit csak két alkalommal tudtuk eddig beindítani a jelentkezők kevés száma, valamint a nem első szakmáért való képzésben való részvétel tandíj kötelezettsége miatt.

Tantestületünk jelenleg 9 főből áll. A „humán” tantárgyakat Rozgonyi Ildikó és Czikora Melinda tanárnők oktatják. A „reál”tárgyakat Piriczné Sima Judit, Patakiné Csörghe Zsuzsanna, Bálint Gusztáv, Papp István és Herczeg Lajos pedagógusok tanítják. Az idegen nyelv oktatását Medvéné Tóth Judit és Herczegné Tóth Judit tanárnők látják el., Hetente kétszer: kedden és csütörtökön tartjuk foglalkozásainkat 1500-től 2015 óráig, az általános iskola központi épületének termeiben.

A kilencedik osztályba általános iskolai-, a tizedikbe szakmunkás bizonyítvány birtokában lehetett az idei, és majd lehet a következő tanévre beiratkozni. Október hónap végén különbözeti vizsgát tesznek hallgatóink azokból a tárgyakból, amelyeket korábbi tanulmányaik során nem tanultak. A képzésben résztvevők a 12. év végén érettségi vizsgával fejezik be tanulmányaikat. Az érettségi tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, és egy választott tárgy. Idegen nyelvből 2009 óta kötelezően kell érettségizni!

Ugyan az iskola nem tankötelezettséget teljesít, tanulóink után szüleik – 20 éves korig – családi pótlékra jogosultak. Hallgatóink diákigazolvánnyal való ellátása anyagilag megkönnyíti a mintegy 30%-ban más településről bejárók közlekedését.

A ma munkavállalójának fel kell készülnie az egész életen át tartó tanulás részesévé válnia. Az iskoláknak meg kell felelni az előttük álló feladatoknak. Olyan anyagot kell tanítani – a hagyományos értékek mellett -, ami holnap alkalmazható és „eladható ismeret”. Mindezt úgy kell tennie, hogy utat nyisson a továbbképzéshez, felkínálja a „második esélyt”, a továbblépés lehetőségét. Ez az új igényeknek megfelelő oktatás eredményesen szolgálhatja az esélyegyenlőség megvalósulását a felnőttkorban! A Báthori István Középiskola Tiszalúci Tagintézménye eddig  közel száz felnőtt munkavállalót segített érettségihez jutni. Remélem, hogy településünkön még sok diák fogja boldogan átvenni a sikeres érettségi vizsgáról szóló bizonyítványt!

Herczegné  Tóth Judit

tagintézmény vezető

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…