2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
A rendőrség tudomásul vette a hétvégi melegfelvonulás megtartását

A rendőrség tudomásul vette a hétvégi melegfelvonulás megtartását

A rendőrség tudomásul vette a hétvégi melegfelvonulás megtartásátA rendőrség tudomásul vette a szombati melegfelvonulás megtartását – tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendezvény ideje alatt jelentős forgalomkorlátozások lesznek a vonulás útvonalán. A BRFK tájékoztatása szerint a demonstráció tudomásul vételekor elsődlegesen az állampolgárok gyülekezési szabadáságához és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos alapjogokat vették figyelembe. „Magyarországon minden állampolgárnak joga van megjeleníteni és kifejezésre juttatni véleményét, még ha az el is tér mások álláspontjától, nézeteitől” – szögezte le a rendőrség, hozzátéve, arra kérik a résztvevőket, tartózkodjanak a közízlést sértő magatartástól, ellenkező esetben eljárás indul ellenük.
 
A rendőrség arra hívja fel a fővárosiak figyelmét, hogy a szombati vonulásos rendezvény az Andrássy úton halad majd az Erzsébet térre, ezért jelentős forgalomkorlátozási intézkedéseket vezetnek be.

Pénteken Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő kérte több civil szervezet nevében a rendezvény betiltását a budapesti rendőrfőkapitánytól. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tagja Tóth Gáborhoz intézett levelében azt írta: a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését, és a tavalyi rendezvényt megzavaró súlyos atrocitások bizonyítják, hogy a felvonulás megtartása az idén is a közrend, a közbiztonság és az ifjúság egészséges fejlődésének sérelméhez vezetne. A sajtótájékoztatón Ékes Ilona a homoszexualitást mentális sérülésnek nevezte.

Az MDF és az SZDSZ a kisebbségek jogainak, az emberi méltóságnak a tiszteletére hívott fel.

Pénteken közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 13 budapesti külképviselet. Az amerikai, ausztrál, cseh, brit, dél-afrikai, francia, holland, kanadai, német, norvég, spanyol, svéd és szlovén nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége azt írta: „támogatjuk ezeknek a közösségeknek a jogát arra, hogy ezzel a hagyományos alkalommal élve békésen, törvényesen felvonuljanak, így kifejezve óhajukat, hogy véget vessenek az őket érintő ügyeket övező csendnek”.

A Kereszténydemokrata Néppárt hétfőn tiltakozott a szombatra tervezett budapesti melegfelvonulás ellen, a demonstrációt provokációnak tartva.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…