2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

MSZP: maradjanak miskolciak az iskolák!

A szocialisták kezdeményezik, hogy a város vállalja magára az állami tulajdonba kerülő intézmények működtetését.

„A Közgyűlés nyilvánítsa ki, hogy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Miskolcon élők lélekszámából és stabil anyagi helyzetéből következően a jelenleg önkormányzati fenntartású köznevelési intézményeiről továbbra is fenntartóként szeretne gondoskodni. Hatalmazza fel a polgármestert, hogy amennyiben – az önkormányzati szándék ellenére – csak a működtetés marad az Önkormányzatnál, kezdje meg a tárgyalásokat a működtetés feltételeiről”. Ez szerepel abban a sürgősségi előterjesztésben, melyet az MSZP-frakció képviselői nyújtottak be pénteken, s melyet szeptember 27-én tárgyaltatnának a miskolci önkormányzat közgyűlésével. Minderről Földesi Norbert, az MSZP frakcióvezetője (jobbra) és Fedor Vilmos szocialista önkormányzati képviselő beszélt hétfőn Miskolcon.

Elmondták: az oktatási bizottság május 20-i ülésén az intézményvezetők választásával kapcsolatos fideszes és KDNP-s álláspontból kiderült, hogy a miskolci önkormányzat nem szeretné intézményeinek működtetését átvállalni az államtól. A Nemzeti Köznevelési Törvény szerint ugyanis minden oktatási intézmény 2013. január 1-jén állami fenntartásba kerül, az önkormányzatok csupán az intézményeknek otthonként szolgáló ingatlanok felett rendelkezhetnek. Vagyis a rezsiköltséget, az épületek állagmegóvását, a felújításokat az önkormányzatoknak ugyan továbbra is finanszírozniuk kell, az intézmény működésébe (kerettantervek elfogadása, intézményvezetők kiválasztása, az intézményben folyó pedagógia munka értékelése) viszont már semmiféle beleszólásuk nem lenne.

Hangsúlyozták: a törvény szerint a 3000-esnél nagyobb lélekszámú települések nyilatkozhatnak arról, hogy magukra vállalják az intézmény működtetését is, vagyis továbbra is helyben dőlhet el az, hogy például ki lesz egy iskola igazgatója. „Azzal, hogy a Földes Ferenc Gimnázium igazgatóválasztása kapcsán az oktatási bizottságnak az volt az álláspontja, hogy majd az új fenntartó, az állam válasszon igazgatót az intézmény élére, elismerték: Miskolc nem kívánja az intézményeket 2013. januárja után működtetni. Bebizonyosodott, hogy dr. Kriza Ákos polgármester és Kiss Gábor alpolgármester nem mondott igazat akkor, amikor ennek ellenkezőjéről beszélt” – jelentette ki Földesi Norbert.

eszon.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…