2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Történelmi csata zajlott a hétvégén

Regionális fordulóhoz érkezett az Országos történelmi műveltségi vetélkedő A korábbi évek nagy sikere után a Nemzeti Tankönyvkiadó és a budapesti Németh László Gimnázium immár negyedik alkalommal hirdette meg az Országos történelmi műveltségi vetélkedőt. A versenyre 360 háromfős csapat nevezett, melyek közül 50 jutott be a hétvégén megrendezett regionális döntőbe, amelyen idén először a közösségi média is szerepet kapott. A novemberi, mindent eldöntő utolsó fordulóban a legjobb 10 csapat szállhat harcba a fődíjként meghirdetett erdélyi körutazásért.

Április közepén indult útnak az idei Országos történelmi műveltségi vetélkedő, melynek célja, hogy a tanulók játékos, érdekes feladatok megoldásával átélhessék az önálló ismeretszerzés és az ismeretek gyakorlati alkalmazásának élményét, megtapasztalhassák a csapatmunka hasznosságát, valamint, hogy a tanárok is új ötleteket kapjanak a forrásokon alapuló történelem oktatásához.
A középiskolák három fős csapatai a tavaszi elődöntő alkalmával írták meg az első teszteket, amelynek alapján 50 trió jutott a hétvégén öt (Kaposvár, Miskolc, Szeged és 2 budapesti) helyszínen megrendezett középdöntőbe. A keresztrejtvényekkel, forrásfelismeréssel, rajzolással, szövegkiegészítéssel tarkított első megmérettetés után a diákoknak újabb akadályt kellett legyőzniük. A májusban megkapott előzetes feladathoz minden kreativitásukra szükség volt: egy, a lakóhelyükhöz kötődő, középkori fesztivált ötletét és annak megvalósítását kellett kitalálniuk, melyhez egy Facebook rajongói oldalt kellett létrehozni. A pályázatok között szerepelt például a Zuglói Középkori Fesztivál, amelynek oldalára a fiktív rendezvényen „készült” fotó is felkerült, a Cikádor mezején című fesztivál oldala pedig Hunyadi János ütközetét járja körbe fényképes dokumentációval, képzelt riport közzétételével.
A hétvégi középdöntőt a csapatok „sajtótájékoztatóval” kezdték, a létrehozott Facebook oldal segítségével 3 percben prezentálhatták a fesztivál ötletét, annak lehetséges megvalósítását a sajtó munkatársait megszemélyesítő zsűrinek. Ezt követően többek között szerepjátékot, kirakójátékot, tesztfeladatokat és villámkérdéseket kaptak a triók, melynek alapján kialakult a végeredmény. A zsűri döntése szerint régiónként a legjobb eredményt elérő, két-két csapat készülhet tovább a mindent eldöntő novemberi döntőre. A legjobbak értékes, történelmi témájú könyvcsomagot kapnak, a nyertesek pedig felkészítő tanárukkal együtt részt vehetnek egy négynapos utazáson is Erdélyben.

A döntőbe jutott csapatok: Szent István Gimnázium, Földes Ferenc Gimnázium    Miskolc, Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium    Veszprém, II. Rákóczi Ferenc Gimnázium    Budapest, Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola    Hatvan, Verseghy Ferenc Gimnázium    Szolnok, Garay János Gimnázium    Szekszárd, Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium    Szeged, Garay János Gimnázium    Szekszárd

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…