2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kövesd a jelet!

Siketek Világnapja 2012.  
2012. szeptember 29.
Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont, Budapest, IX. ker. Könyves Kálmán krt. 12-14.

1958 óta a Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján szeptember utolsó vasárnapja a Siketek Világnapja. Ebből az alkalomból 2012. szeptember 29-én  Budapesten a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban 11.00 órától „Kövesd a Jelet” címmel  színes jelnyelvi kavalkáddal ünnepel a hallássérültek közössége a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) szervezésében. A szervezők jelnyelvi színházzal, különleges könyvbemutatókkal, színes gyerek-és családi programmal várják a halló és hallássérült érdeklődőket. A Lurdy Ház parkolójában egy SINOSZ feliratú interaktív buszban kipróbálható hogyan észlehető hallókészülékkel a külvilág, a jelnyelvi gyorstalpalón a bátrabbak megtanulhatnak néhány jelet, a Hallásvilága.hu Nonprofit Kft. Csend fülkéjénél pedig ingyenes hallásszűrésen vehetnek részt az érdeklődők. A rendezvény során az UNICEF, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és egyéb civil szervezetek összefogásával pódiumbeszélgetés keretében a hallássérült gyermekek kétnyelvű oktatáshoz való jogáról lesz szó. A rendezvény teljes körű kommunikációs akadálymentesítéssel zajlódik, fővédnöke Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere.  

Az idei Siketek Világnapjának fókuszában a hallássérült személyek és gyerekek jogai állnak, melyet a UNICEF, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület (CSAGYI) és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) közös összefogással támogat. A rendezvény megszólítja a hallássérülteket, egyben nyitottan várja  az ép hallású érdeklődőket is.

Ízelítő az idei Világnap programjából:
–  PanKreátorok társulata – komikus pantomim produkció
–  Deaflamenco – a nemzetközi sikereket is elért siketekből álló táncegyüttes
– Ergo Sum jelnyelvi színjátszó csoport
– Csendes Szikrák szlovák jelnyelvi színház komikus darab  
– A lírai műfaj kedvelői megzenésített versek jelnyelvi változatát láthatják
– János vitéz – fiatal hallássérültek közreműködésben
– Hajts Krisztián siket fiatal fotókiállítása
– Tóth Gabriella Garima – indiai tánc bemutatója
– Puskás Péterrel közös flash mob akció 2012. 09. 22-én 12:15-kor a Lurdy Házban

A napot DJ Dominique és barátai speciális látványpartija zárja, aki zenésztársaival közösen hatalmas lépést tett annak érdekében, hogy szerepvállalásával bizonyítékát adja, hogyan gondolkozik az elfogadó társadalomról.

A Kövesd a jelet! rendezvényen Dr. Jámbor Andrea és Dr. Orgován Gábor „Hallhatatlan szavak” című könyvének dedikálással egybekötött könyvbemutatójára is sor kerül. A könyvet a SINOSZ az EMMI támogatásával adja ki. A könyv szerzője nagyothalló, aki bátran, öniróniát sem mellőzve képes állapotáról, élethelyzeteiről írni. A könyv külön erénye, hogy nem csupán a szerző véleményét és életútját ismerhetjük meg, hanem kezdeményezésére számtalan sorstársa osztotta meg a könyvben személyes tapasztalatát, a nagyothalló léthez kapcsolódó hétköznapi élményeit. A könyv tanulságos a halló világnak is, hiszen kedvesen vezetgeti a hallókat egy kevésbé ismert világban, praktikus tanácsokkal látja el az olvasókat. Aki empátiával mélyül el a sorok között, könnyedén rájön az elfogadás egyszerű receptjére: tekintsen partnerként hallássérült embertársára, ennyi az egész. A könyvet a rendezvényre látogatók a helyszínen megtekinthetik, megvásárolhatják.    

A rendezvény házigazdája Dr. Kósa Ádám a SINOSZ országos elnöke, az első siket Európai Parlamenti képviselő.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek