2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Abaújszántón demonstrált a Jobbik

Körülbelül 400 abaúji lakos jelenlétben tüntetett a munkahelyek védelméért a Jobbik Abaújszántón szombat délelőtt, ahol a párt vezetői bejelentették azt is, egy nap alatt közel 1000 aláírást gyűjtöttek össze a településen, így is tiltakozva a tömeges elbocsátások ellen. A tiltakozó demonstráción a helyiek többek között „Biztos munkát, tisztes bért!” illetve „Nem akarunk hajléktalanok lenni!” feliratú táblákkal fejezték ki véleményüket a Fidesz „munkahelyvédelme” kapcsán.

A 100 százalékban állami tulajdonú Kézmű Nonprofit Kft abaújszántói üzeméből a 2010-es kormányváltás óta több mint 200 munkavállalót bocsátottak el, a még ott dolgozó 160 főt pedig normaemeléssel és fizetéscsökkentéssel próbálja a vezetés ellehetetleníteni. A dolgozók reményvesztett helyzetükben kérték a B-A-Z megyei Jobbik segítségét.

A tüntetésen Egyed Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, Abaúj és Budapest, mintha két különböző ország lenne, ahol Abaújnak csak a 47 ezer forintos alamizsna jut. Ez nemhogy a megélhetéshez, de az éhenhaláshoz is kevés, mondta a politikus hozzátéve, az állam felelős a dolgozóiért, ezért is megengedhetetlen az, ami Abaújszántón történik.

Jakab Péter, a Jobbik B-A-Z megyei alelnöke arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy az elmúlt héten fideszes politikusok, és a helyi polgármester is le akarta beszélni a demonstrációról mondván, tárgyalások folynak az üzem megmentéséről, s a demonstráció veszélyeztetné a sikert. A politikus ennek kapcsán a Fidesz szégyenének nevezte, hogy a hatalom egzisztenciálisan fenyegeti azokat, akik egy parlamenti párttal a hátuk mögött el merik mondani a véleményüket a kormányról. Ez a narancsdiktatúra igazi arca – fogalmazott az alelnök.

 

Miklós Árpád, a Jobbik megyei elnöke, frakcióvezetője szerint Abaúj jól példázza azt, hogyan lopják el a pénzügyi háttérhatalmak az állami vagyon után az emberek vagyonát is. Hitelekbe hajszolják az őket, hogy a házukat is elvegyék. Nem véletlenül jöttek el sokan tüntetni, hiszen az embereknek harcolniuk kell az életben maradásukért, melynek záloga a munkahely – szögezte le a megyei elnök. Miklós Árpád úgy vélte, a kormány feladata biztosítani a tisztességes munka feltételeit, ha pedig erre nem képes, el kell zavarni.

A tüntetésen szót kértek a kézműipari üzem dolgozói is. Közülük az egyik cigány származású alkalmazott, munkatársai nevében élesen bírálta a helyi polgármestert, aki a dolgozókra hivatkozva, de az ő felhatalmazásuk nélkül akarta ellehetetleníteni a tüntetést. Hozzátette, a független, de a helyiek elmondása alapján Fidesz közeli polgármester szándékosan etnikai feszültséget szított a magyarok és a cigányok között, amikor azt híresztelte, a romák ellentüntetést szerveznek. Ő maga is békés szándékkal jött el – tette hozzá -, mert tisztességes bérből és nem segélyből akar megélni.

A település polgármestere jelen volt a demonstráción, de ott – bár korábban Jakab Péter felajánlotta neki, hogy tájékoztassa a dolgozókat a beharangozott tárgyalásokról – nem szólalt fel, így nem reagált az elhangzott vádakra sem.

 

A Jobbik képviselői ugyanakkor jelezték, a jövőben is figyelemmel kísérik az üzem sorsát, és minden tőlük telhetőt megtesznek a munkavállalók támogatása érdekében.

Video:
Egyed Zsolt:

 

Jakab Péter:

Miklós Árpád:
Csikja Nikolett dolgozó:

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…