2024. 07. 28. vasárnap

Szabolcs
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Örökségvédelem és vidékfejlesztés – konferencia Tokaj-hegyalján

Örökségvédelem és vidékfejlesztés – konferencia Tokaj-hegyalján

A pénteken kezdődő program egy szakmai konferencia lesz, amelynek a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület az egyik szervezője. A helyszín az Újbástya Rendvezvénycentrum, mivel az Egyesület turisztikai ügyekkel foglalkozik Tokaj-hegyalján, hogy a világörökség részévé nyilvánított borvidék a gazdasági és az idegenforgalmi lehetőségek kihasználásával a térség egyik legfontosabb megélhetési forrása legyen – hívja fel az érdeklődők figyelmét a konferenciára dr. Szabó Rita, Sárospatak város alpolgármestere…

Szeretnénk segíteni mindazt az információáradatot, amely úgy érezzük, hogy itt van körülöttünk, de nem jut el a megfelelő helyekre. Várjuk mind a borászokat, mind pedig azokat a vállalkozásokat, akik turisztikával szeretnének foglalkozni, hogy első kézből – államtitkártól, helyettes államtitkár asszonytól, az ország, illetve a megfelelő szervek vezetőitől, valamint más meghívott vendégeinktől – értesülhessenek arról, hogy mi a kormányzati szándék.

A borász egyesületekkel jó kapcsolatot ápolunk, így mint kapcsolt rendezvényt, a 22-én megrendezésre kerülő borlovagrendi ünnepet – melynek színhelye a sárospataki Rákóczi vár – szintén ajánljuk az ide érkező vendégek számára.

Nagy örömünkre szolgál, hogy sokan elfogadták a meghívásunkat, előadóként, így több minisztériumból is rangos előadók jönnek. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár is elfogadta a meghívásunkat, így remélem, elegendő információval látnak el minket, hogy lássuk azt, milyen kimenetele van a további fejlesztéseknek, s milyen elképzelése van a minisztériumnak erről a programról – tette hozzá Dr. Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezetője…

Meg fog minket látogatni a Fejlesztési Minisztériumból a kiemelt programokért felelős helyettes államtitkárasszony, akitől nyilvánvalóan azt az információt várjuk, milyen kiemelt programok várhatók a borvidéken, hiszen már több ötletről tudunk. Gondolom, egyfajta rálátás már van az elképzelésekre, így talán megtudjuk itt vitatni, hogy merre tudunk nyitni.
Az Emberi Erőforrás Minisztériumból is jönnek főosztályvezetői szinten, akik az elmúlt 10 év tapasztalatairól fognak beszámolni, hogy hogyan is látják azt a fejlesztéssorozatot, ami Tokaj-hegyalján megvalósult. Ennek külön örülünk, hiszen most ünnepeljük, a 10 éves jubileumunkat, amikor egy visszatekintés nagyon hasznos lehet, hiszen sokat tud abban segíteni, hogyan is lépjünk tovább.

Ogár Zoltántól, a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének vezetőjétől megtudtuk, hogy a konferenciának az Újbástya Rendezvénycentrumon kívül más helyszínei is lesznek…

Az Új Magyarország vidékfejlesztési program a társégben elért fejlesztési eredményeit is szeretnénk bemutatni. Ezért először a konferencia keretében két polgármester mutat be egy-egy komplett fejlesztést, viszont úgy gondoltuk hogy ez az akkor életszerű, ha mindezt a helyszínen is be tudjuk mutatni, amit összekapcsoltunk helyi termékek bemutatásával is. Egy 5 állomásos túrát terveztünk a konferencia után, melyek között a Magyar Nyelv Múzeuma is szerepel. Mikóházán a fejlesztések és a helyi termékeket tekintjük meg, ezt követően érkezünk Hercegkútra, a Világörökségi Pincesor megtekintése és az ottani fejlesztések gyors átnézésével és egy helyi termékbemutatóval és borkóstolással zárjuk a túrát és érkezünk vissza Sárospatakra.

Nagyon sok idegenforgalmi szakember és sok újságíró fog részt venni ezen a konferencián, akik segítségével be tudjuk mutatni térségünk értékeit, és nem utolsó sorban a 10 éves, világörökségi cím elnyerésével kapcsolatosan egy kis publicitást tudunk szerezni mind a térségnek, mind pedig a vidékfejlesztési program sikereinek.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek