2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Rendőrkézen a szirmai besurranó tolvaj

Egy betörő keserítette meg a szirmai családi házak tulajdonosainak az elmúlt heteit. Az ügyben megindított nyomozás eredményeként az elkövetőt rövid időn belül elfogta a rendőrség. Az eset kapcsán a hatóság fontosnak tartja, a vagyon elleni bűncselekmények – különösen a betörések, a besurranásos – megelőzését célzó felhívás közzétételét. Ne adjanak esélyt a tolvajoknak!

A közelmúltban Szirma környékén több olyan betöréses lopás is történt, melynek során többek között kézi- és géppel hajtott szerszámokat, illetve más főleg fémből készült használati tárgyakat tulajdonított el az akkor még ismeretlen tettes. A gyors és alapos bűnügyi munka eredményeképpen a nyomozók elfogtak egy már büntetett előéletű miskolci férfit. A megalapozott gyanú szerint a tettes, aki beismerő vallomást tett, három esetben tört be kertes házakba.  A nyomozás során kiderült, hogy az eltulajdonított tárgyak nagy részét a környéken lévő hulladék átvevő helyeken értékesítette.

A férfi ellen lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, tettéért akár három évig terjedő szabadságvesztés büntetést is kaphat.

A rendőrség az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzéséhez ajánl tanácsokat, hogy minél hathatósabban megvédhessék értékeiket!


„Betöréses” lopások megelőzése

A betörések nagy részét a lakók távollétében – általában napközben, a délelőtti órákban – követik el. A vagyontárgyak védelme érdekében a tulajdonosok tehetnek a legtöbbet.

A védekezés legmegfelelőbb módja a mechanikai (biztonsági zár, rács) és elektronikus (betörést érzékelő és jelző eszközök, riasztók) vagyonvédelmi eszközök kialakítása, valamint ezek kombinált, együttes alkalmazása.
Hosszabb időre történő elutazás előtt célszerű egy megbízható személyt, szomszédot megkérni arra, hogy naponta nézzen körül a lakásban – kapcsolja fel a villanyt, szellőztessen, ürítse ki a postaládát -, annak a látszatát keltve, hogy a lakás nem lakatlan.
Ha a lakásban van üzenetrögzítő, ne mondják rá, hogy elutazást terveznek.
A lakás kulcsait soha ne rejtsék el a ház körül.

A betöréses lopások mellett, a besurranásos- és trükkös lopások megelőzésére is figyelmet kell fordítani.

„Besurranásos” lopások megelőzése  

A bűnözők az ilyen jellegű lopásokat jellemzően éjszaka, de természetesen napközben is elkövethetik. Elég, ha valaki csak egy percre átszalad a szomszédba, vagy leszalad a szemetessel. A már résnyire nyitva hagyott ajtó, ablak lehetőséget kínál a tolvajoknak!

Amennyiben csak egy rövid időre is elhagyják a lakásukat, az ablakokat, ajtókat mindig zárják be!
Földszinti lakások ablakaira célszerű rácsot felszerelni.
Vagyontárgyat, értékeket soha ne hagyjanak szem előtt! A lakásban tartott készpénzt, ékszert zárják széfbe, lemez- vagy pénzkazettába.
Tetten ért tolvajjal lehetőleg ne szálljanak szembe, mert ennek súlyosabb következményei is lehetnek!
Amennyiben bűncselekmény jeleit észlelik, azonnal tegyenek bejelentést a rendőrségre!

Ne feledjék, a vagyon elleni bűncselekmények nagy része megelőzhető, ha nem kínálnak alkalmat a tolvajoknak!

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek