2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Akcióban az új Munka Törvénykönyve – Tömeges munkahelymegszűnések

A Jobbik nem tudja, hogy vajon a Fidesz elégedett-e az általa végigerőszakolt Munka Törvénykönyv foglalkoztatásra gyakorolt hatásával. Az ugyanis nyilvánvaló tendencia, hogy a mind a magyar, sokszor állami cégek, mind a nemzetköziek komoly, helyenként tömeges létszámleépítést hajtanak végre. Teszik ezt még akkor is, ha bevételeik alakulása, gazdasági helyzetük azt nem indokolja. Ezekben az esetekben az elvégzendő munka mennyisége változatlan, de azt a jövőben jóval kevesebb emberrel végeztetik el, akár saját alkalmazásban, akár a tevékenység kiszervezése révén.

Mindezt a munkáltatók megtehetik, mert az új Munka Törvénykönyve lehetővé tette számukra mind a könnyű, következmények nélküli elbocsájtást, mind pedig azt, hogy a dolgozókat ugyanannyi bérért még többet dolgoztassák, és adott munka elvégzéséhez immár kevesebb emberre legyen szükség azonos költségek mellett.

A Jobbik az elmúlt egy év során számtalanszor próbálta felhívni az Orbán-kormány figyelmét arra, hogy a tervezett változtatások munkahelyek megszűnésével fognak járni, nem pedig a rugalmasság jegyében új munkahelyek létrejöttével. Immár a tények is ezt igazolják. A Jobbik továbbra is úgy gondolja, a legnagyobb munkahelyvédelmi akciót a Fidesz-kormány a Munka Törvénykönyvének munkavállaló-barát módosításával hajtaná végre, a heti ötször napi nyolc órát mérvadónak tekintő munkaidő meghatározással, a kártérítési felelősség és az azonnali hatályú felmondás lehetőségek racionalizálásával.

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek