2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Országos tanévnyitó – Hoffman Rózsa: az iskola a gyereknevelés temploma

Országos tanévnyitó – Hoffman Rózsa: az iskola a gyereknevelés temploma

Az iskola a gyereknevelés temploma, az iskolákat „vissza kell kanyarítani” arra a pályára, amelyen a munkára készítik fel a fiatalokat – jelentette ki Hoffman Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsány általános iskolájának tanévnyitóján pénteken.

A politikus a több mint százmillió forintból megújult Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda tanévnyitóján azt mondta: bízik abban, hogy a munkára nevelés tendenciája erősödik azt követően, hogy hatályba lép a köznevelésről szóló törvény.
Az elmúlt két tanévben is voltak jelei annak, hogy a pedagógusok és a társadalom is „kiérezte a pozitív üzeneteket, és kezdett úgy viselkedni az iskolával kapcsolatban, hogy az iskola egy templom, a tudásnak, a gyereknevelésnek a temploma, és tiszteletet érdemel.
Az államtitkár hangoztatta: a mostani tanév mindehhez meghozza a hatályos jogszabályi feltételeit, és „innentől fogva a pedagógus olyan köztiszteletben örvendő ember, akit bántani, szidalmazni nem szabad”. A pedagógusnak ezentúl már nem csak joga, hanem kötelessége is elvárni, hogy a gyerek tanuljon – tette hozzá.
Abból, hogy januártól az önkormányzati iskolák állami fenntartásba kerülnek, a tanulók semmit nem éreznek majd – jelentette ki Hoffman Rózsa.

Szabó Gergely (független), a település polgármestere korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Harsány önkormányzata kiemelten fontosnak tartja az oktatás, nevelés támogatását, a jövő szolgálatát. Az önkormányzat 2011-ben 56 millió forintból korszerűsítette az oktatási intézményt, amelyet az idén több mint 100 millió forintos fejlesztés követett.
Tavaly és idén az iskola és óvoda belseje teljesen megújult, akadálymentessé vált, új tanteremmel, tornaszobával, modern nyelvi laborral bővült, modern digitális táblákkal szerelték fel, és új aula épült, amelyben lift is helyet kapott. A környezettudatosság jegyében pedig az áram- és melegvízellátást mini naperőmű és napkollektor biztosítja. -MTI-

 

 

Harsány Község Önkormányzata kiemelt fontosnak tartja, az oktatás, nevelés támogatását, a jövő szolgálatát. Az önkormányzat, mint fenntartó 2011.-ben 56 millió forintból korszerűsítette az oktatási intézményt, melyet az idén több mint 100 millió forintos fejlesztés követett.
Tavaly az iskola és óvoda belseje teljesen megújult, akadálymentessé vált és új tanteremmel, tornaszobával, modern nyelvi laborral bővült. Egy új aula épült, amelyben helyet kapott a lift. Új ajtók kerültek felszerelésre és megújultak a külső és belső burkolatok, járófelületek is. Az óvoda épületében új mosdóhelyiség került kialakításra. A környezettudatosság jegyében az áram- és melegvíz ellátást mini naperőmű és napkollektor biztosítja. A diákok modern digitális táblák segítségével bővíthetik tudásukat.

Az épület mellett megújult az iskola oktatási rendszere is. 2011. szeptembertől indult a mára már a diákok és a szülők körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő Ökoiskola program. E jövőbemutató tanrendszer keretében az intézmény nagy hangsúlyt fektet a fenntartható, természettudatos, egészséges, sportos nevelésre, melynek keretében számos múzeumpedagógiai órán, környezetvédelmi rendezvényen, természeti környezetben lévő tanórán, erdei iskolai foglalkozáson, túrán, projektnapon, kistérségi, megyei vetélkedőn vehetnek részt a tanulók. Ezt az iskola az önkormányzat és az ország egyik közkedvelt, Harsányban található kalandparkja és erdei iskolája között fennálló együttműködés keretében tudja biztosítani a diákoknak. A program eredményeként iskolánk Ökoiskola címet nyert, mely a hazai közoktatásban a fenntarthatóságért adható legmagasabb állami elismerés.
Az Ökoiskola program mellett 2011. szeptemberétől az intézményben egy ún. tanulószobai rendszert vezettek be, amelynek keretében a gyerekeknek lehetőségük van ingyenesen az angol és német nyelvet, a matematikát, számítástechnikát emelt szinten tanulni, valamint néptánc, judo, labdarúgó és kézilabda foglalkozásokon részt venni. A „Tanulni jó” tudásfejlesztő tréningek jótékony hatása a tanulók eredményeink minőségén mérhető. A labdarúgó edzéseknek kiváló helyszín a község világítással ellátott műfüves focipályája. A gyerekek már az óvodában elkezdhetik az angol nyelvismeretek elsajátítását.

Az idén tovább fejlődött az intézmény az önkormányzat, több mint 100 millió forintos győztes energetikai pályázatának eredményeként. A projekt a nyílászárók cseréjét, az épület szigetelését, valamint a komplett új zöldenergián alapuló fűtésrendszer fűtésrendszer kiépítését foglalta magában. A felújítást végző cég szakemberei 86 db ablak, 10 db ajtó cseréjét, 2db100kw-os faaprítékkal működő kazán, 1568 méter fűtéscső, 116 db radiátor és 12 db, 60 m2 összfelületű napkollektor beépítését végezték le.
A fűtési kiadások visszaszorítása érdekében az Önkormányzat a projekt részeként egy új technológiát, ún. aprítékos kazánok beépítését valósította, meg amelyhez a szükséges alapanyagot a közmunkások állítják elő. A projekt összköltsége 100.589.760 Ft elnyert támogatás 85.501.296 Ft, az önkormányzati önerő 15. 088.464 Ft.

A harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolában tették le az alapjait a Kiss Kata Kiss Kata zenekarhoz köthető „ A zene benned van című” oktatási módszernek, melynek bevezetésével a Köznevelési Törvény iránymutatásai szerint szeretnénk a gyermekeknél játékos formában a népzene, a néptánc és a néprajz segítségével erősíteni a nemzeti identitástudatot és a hagyományok tiszteletét.

Fotó:Orosz László


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek