2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Megidézték Freddie Mercury szellemét

Megidézték Freddie Mercury szellemét

Megidézték Freddie Mercury szellemétEgy bohém rapszódiája a Margitszigeten

A Queen meghódította annak idején a világot, Freddie Mercury magyar hangjai pedig Magyarországot. Miklós Tibor megint nagyot „alakított”, a Sztárcsinálók és annyi más nagy sikerű rockszínházas előadás után elhatározta, hogy a csaknem két évtizede meghalt világsztár emlékének fog adózni és írt, rendezett egy zenés darabot, természetesen a Freddie-nótákra alapozva.

Egy bohém rapszódiája című mű két évig készült és végig követi prózában, dalban a nagy zenész-énekes életét az utolsó napjáig. Az alapjában vidám emlékkoncert azért tartogatott szomorú, elgondolkodtató pillanatokat, de hát mint tudjuk, a show megy tovább… S milyen jó, hogy így van, mert az életet másként jóval nehezebb volna elviselni. Sajnáljuk a földi léttől búcsúzó Queen-vezért, de szerencsére tovább él bennünk rendkívüli személye, mint ahogy nagy slágerei is. Remekül személyesítik meg őt a tehetséges magyar énekesek és jelenítik meg azt a világot, amelyet megteremtett magának, illetve nekünk. Miklós Tibor igazán jól választotta ki a fiatal és kevésbé fiatal jó hangú szereplőket. Szomor György, Puskás Péter, Varga Miklós, Nagy Anikó, Tóth Vera és Tóth Gabi, valamint Serbán Attila és Szóka Júlia (képünkön) oszlopai az előadásnak – ez utóbbi kettő felemelő produkciója a híres és igen nehéz Barcelona duett, az emlékkoncert egyik legemlékezetesebb pillanata! Erről meggyőződhetett a mindkétszer teltházas gyulai elő-, s a margitszigeti főbemutató közönsége augusztusban. A budapesti előadásokra egyébként eljött Freddie Mercury egyik legjobb  barátja – aki egyben szakácsa is volt -, Peter Freestonet. Emlékkiállítást is rendeztek a Margitszigeti Szabadtéri Színpad kerengőjében, idehaza soha nem látott Freddie-fotókból.

 A Queen-slágerek egyébként magyarul szólaltak meg, Miklós Tibor remek fordításában. Mikor odakint engedélyeztette a magyarítást, erre a világon először ő kapott külföldiként engedélyt, annyira tetszett a fordítás a Freddie Mercury dalok jogörököseinek. Az Egy bohém rapszódiája a tervek szerint decemberben – remélhetőleg – megtölti a Budapest Arénát is.

Temesi László 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek