2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Ablakon keresztül ment be, értékkel távozott – őrizetben a miskolci szarka
Ablakon keresztül ment be, értékkel távozott - őrizetben a miskolci szarka

Ablakon keresztül ment be, értékkel távozott – őrizetben a miskolci szarka

Ablakon keresztül ment be, értékkel távozott - őrizetben a miskolci szarka A hét elején az ablakot betörve hatolt be egy miskolci családi házba fiatalkorú társával egy helyi férfi, akit tegnap vettek őrizetbe a rendőrök Miskolcon.

A Miskolci Rendőrkapitányság Betörési Alosztálya előtt már nem ismeretlen 27 éves miskolci I.J. már korábban is volt büntetve vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt. A tegnap elfogott férfi a betöréses lopást 15 éves, fiatalkorú társával együtt követte el, ahonnan egy tv készüléket, arany ékszereket és étkészletet tulajdonítottak el többszázezer forint értékben.

Az őrizetbe vett elkövetőt további 2 lopás elkövetésével gyanúsítják a Betörési Alosztály nyomozói és előterjesztéssel élnek előzetes letartóztatásba vételének indítványozására.

További eljárások szarkák ellen:

Azért indult eljárás lopás vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, mert 2009.08.25-én egy miskolci lakos használatában lévő és a Miskolc, Petőfi utcában nyitott állapotban parkoló gépkocsiból eltulajdonította a benne lévő mobiltelefont 80.000.-Ft értékben.

Miskolc, Széchenyi utca egyik lépcsőházból 2009.08.27-én délben eltulajdonítottak lakat levágás módszerével egy mountenbike kerékpárt mintegy 40.000.-Ft értékben.

A napokban Sajólászlófalva, Farkasvár dűlőben lévő hétvégi házából ajtókifeszítés módszerével behatoltak és eltulajdonítottak 1 db öntött vas szalonnasütőt, 2 db fejszét, 4 db kapát és 20 db vas karót. A lopással okozott kár 15.000,- Ft. A rongálással további 5.000,-Ft kárt okoztak.

Nyékládháza egyik családi házába 2009. 08. 26-án éjszaka a szúnyoghálót kivágva behatoltak és onnan 0,5 liter házipálinkát tulajdonítottak el összesen 1.000 Ft. értékben. A keletkezett rongálási kár: 10.000 Ft.

Egy Miskolci nagyáruházban 2009.08.27-én a csomagolásuktól, valamint az azon elhelyezett áruvédelmi eszközeitől – egy ritkítófésű segítségével – megfosztottak, majd eltulajdonítottak 1 db márkás lámpát, a hozzá tartozó elemmel és 1 db csavarhúzót, továbbá a táskába téve eltulajdonítottak 1 db füstölt sajtot, 2 rúd paprikás szalámit és 1 db tollat összesen 11.194 Ft értékben. Az áruház biztonsági őrei azonban ezt észlelve az elkövetőt a helyszínen tetten érték, így a lopási kár megtérült. A büntetőügyet a Miskolci Rendőrkapitányság bíróság elé állítással tervezi lezárni.


Információs háttér

Ajánlások a betörések megelőzésére.

A betörések nagy részét a délelőtti órákban és éjszaka követik el. A védekezés legmegfelelőbb módja a mechanikai (zárak, rácsok) és elektronikus (riasztók) védelem együttes kialakítása.

A postaládákban felgyülemlett reklámújságok, szórólapok jelzésként szolgálnak a betörők számára, ezért tanácsos megkérni egy megbízható szomszédot, ismerőst, hogy naponta ürítse a postaládát.

Szintén ajánlott, ha naponta – főként az esti órákban – egy ismerős elmegy a lakásba, szellőztet, felkapcsolja a villanyokat, ezzel is jelezve, hogy a lakás nem üres. Ha van rá lehetőség, szereltessenek fel időzített kapcsolót, ami az előre beprogramozott időpontokban felkapcsolja a villanyt, bekapcsolja a televíziót, rádiót azt a látszatot keltve, hogy a lakók otthon tartózkodnak. Ha van üzenetrögzítő, ne mondják rá, hogy elutaznak.

 
Ajánlások a besurranásos lopások megelőzése érdekében:

A besurranásos lopásokat jellemzően éjszaka követik el, de természetesen nappal is előfordulnak, elsősorban családi házaknál és földszinti lakásoknál. Célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót pedig zárva tartani. Az értékeket ne hagyják elől, zárják el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba! Ha rajtakapnak egy besurranó tolvajt, a helyzetet mérlegelve gondolják át, hogy szembeszállnak-e vele. Ha az kockázatosnak ígérkezik, ne tegyék: adott esetben az is sokat segíthet a nyomozóhatóságnak ha a bejelentés mihamarabbi megtétele során a jó személy-, gépjármű- illetve menekülési útvonal leírást adnak az elkövető(k)ről a rendőrségnek.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…