2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújuló programok szeptembertől a Holdam Udvarban

Új civil kezdeményezés a borsodi anyákért uniós támogatással
A miskolci Holdam Egyesület a családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítését célzó Európai Uniós pályázaton nyert összegből újítja meg várandósoknak és kisgyermekeseknek szóló programjait az elkövetkezendő egy évben. Ennek eredményeként az érdeklődőket sokféle ingyenes rendezvénnyel várjuk.
A TÁMOP 5.5.1 projekt célja a társadalom családhoz, gyermekekhez, gyermekvállaláshoz való viszonyának javítása, valamint a családi élettel kapcsolatos negatív attitűdök módosítása. Az egyesület projektjének erőssége, hogy a helyi családok alulról szerveződő közösségének igénye hívta életre. Jelen projektben a már kipróbált, eddig is sikeresen működő szolgáltatásokat terjesztjük ki, a család és hivatás összeegyeztetésének segítését kívánjuk fejleszteni, illetve szakmai szolgáltatásainkat szélesebb körben szeretnénk megismertetni.

Célunk azt a szemléletet népszerűsíteni, hogy a várandósság utáni időszak is lehet aktív az édesanya számára. Támogató közösségi életünkkel ösztönözni, segíteni szeretnénk a gyermekvállalási kedv, a családalapítási hajlandóság növekedését. A miskolci anyáknak, gyermekeiknek, illetve családjaiknak szóló programjainkat e célokhoz igazodva alakítjuk ki.

Az induló klubokkal, tréningekkel, családi közösségi rendezvényekkel a 2012. szeptember 1. és 2013. augusztus 31. közötti időszakban várjuk az érdeklődőket a Holdam udvarban. Programjaink három fő témakör köré szerveződnek.

Az első témakör a családokat támogató gyakorlati szolgáltatások. Ezek körébe tartoznak a hetente jelentkező baba-mama klubok, és a havi rendszerességgel szerveződő szoptatós kör, babahordozó klub, családi egészség klub, szülők klubja és önkéntes anyák klubja, melyekhez tanácsadás is kapcsolódik. A klubok és a kapcsolódó tanácsadás célja, hogy a kisgyermekesekhez szakértők segítségével közelebb hozzuk a naprakész információkat az őket érintő kérdésekben. Fontos, hogy ne érezzék magukat egyedül a problémáikkal, hanem bátran kérdezzenek, osszák meg nőtársaikkal nehézségeiket, mellyel javíthatjuk közérzetüket, életminőségüket.

A második témakör a gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetését segítő szolgáltatások. Ezek körébe tartoznak a havonta jelentkező Család és Hivatás Klubok, a tanácsadói szolgálat, a pályaorientációs, munkaerő-piaci reintegrációs tréning GYED-en, GYES-en lévő édesanyák számára, családbarát üzleti piknik negyedévente, illetve a Család és Hivatás Konferencia 2013 tavaszán, melyet a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetével közösen szervezünk. Szülés után mindenkiben más-más időpontban érik meg a gondolat, hogy visszatérjen a munka világába. Van, akit visszavárnak korábbi pozíciójába, van, aki különböző okok miatt nem akar visszatérni vagy megszűnik korábbi munkahelye, és van olyan is, aki inkább saját vállalkozásba kezdene. Sokan, sokféle módon gondolkodunk. Ezen modul célja, hogy segítsük, információkkal lássuk el és felkészítsük az édesanyákat a munkaerőpiacra való visszatérésre.

A harmadik témakör a családi közösségi rendezvények csoportja. Míg az első két témakör inkább az édesanyáknak és gyermekeiknek szól, addig ezen rendezvényeinkkel a családokat szólítjuk meg és hívjuk izgalmas programokra. Célunk a családi élet népszerűsítése, a közösségi szemlélet erősítése, illetve a családok szórakoztatása, információval való ellátása. Ott leszünk minden jelentősebb városi, vagy regionális rendezvényen, illetve kapcsolódunk országos kezdeményezésekhez is.

Ezt egészítik ki és teszik teljessé az általunk szervezett családi nevelés tréningek, és foglalkozások. Lesz kötődő nevelés tréning, szülésfelkészítés dúlával, tudatos intim egészségvédelem a családban, vizualitás a családban – azaz a családi identitás megerősítésének vizuális lehetőségei, gyermeknevelési, illetve párokra hangoló, babára hangoló tréningek. Ezekkel a programokkal kiegészíteni, megerősíteni szeretnénk a család szerepét és fontosságát, továbbá lehetőséget kívánunk biztosítani a családok számára, hogy tudatosabban élhessék mindennapjaikat.

Ízelítő szeptemberi ingyenes programjainkból:

szeptember 4. (kedd), 10.00

Baba-mama klub: A gyereknevelés művészete.

Meghívott előadó: Bendász Ildikó, óvodapedagógus.

szeptember 5. (szerda), 10.00

Szoptatós klub: Felkészülés az újszülött szoptatására

(gyakorlati tanácsok, kisfilmek vetítése).

szeptember 7. (péntek), 10-13.00

Önkéntes anyák klubja.

szeptember 11. (kedd), 10.00

Baba-mama klub: kötetlen beszélgetés a gyermeknevelésről

szeptember 12. (szerda), 10.00

Szülők klubja: Kötődés a fogantatás előttről, avagy mit és hogyan befolyásolhat az anyai gondolat?

17.00

Család és Hivatás Klub: Az Országos Egészségbiztosítási pénztár gyermekvállalás támogatására nyújtott ellátásai.

Meghívott szakértő: Dr. Hosszú Zsuzsanna, pénzbeli ellátási és ellenőrzési osztályvezető.

szeptember 14. (péntek), 16-20.00

Családi egészség klub: Mobilitás a családban, Vendég: F. Nagy Zsuzsa (Ökológiai Intézet)

szeptember 17. (hétfő), 13.00-18.00

Mobilitás hét – Parkolj és Hordozz! – ismerd meg a hordozást, próbáld ki, és tapasztald meg az előnyeit, (Diósgyőri városrész, Dél-Kilián – Szolgáltató ház mögötti parkoló)

szeptember 18. (kedd), 10.00

Baba-mama klub: kötetlen beszélgetés a gyermeknevelésről

13.00-18.00 Mobilitás hét – Parkolj és Hordozz! (Szentpéteri kapu – Szolgáltató ház mögötti parkoló)

szeptember 19. (szerda), 10.00

Babahordozó klub: Hordozás: XXI. századi hóbort? Praktikum netalán életforma?

13.00-18.00 Mobilitás hét – Parkolj és Hordozz! (Avas sportpálya a Kilátónál)

Szeptember 20. (csütörtök), 13.00-18.00

Mobilitás hét – Parkolj és Hordozz! (Görömbölyi Művelődési Ház előtt)

szeptember 21. (péntek), 9.00-12.00

Tanácsadó szolgálat – egyénre szabott segítség álláskereséshez

Tanácsadó szakértő: Barkóczi Boglárka.

13.00-18.00 Mobilitás hét – Parkolj és Hordozz! (Balázs Győző tér – Látványtár melletti parkoló)

Szeptember 22., (szombet)

Mobilitás hét – Autómentes nap a Generali Sportaréna előtt

Parkolj és hordozz, hintaló park, hempergő, Zöld otthon-képregény és munkafüzet.

10.00 CRITICAL MUMS: babakocsis – kendős – motoros felvonulás a Holdam udvartól a Sportarénáig

szeptember 25. (kedd), 10.00

Baba-mama klub – kötetlen beszélgetés a gyermeknevelésről

szeptember 26. (szerda), 10.00

Mamami találkozó.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek