2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Kiemelkedő jutalomban részesülnek olimpiai hőseink

Kiemelkedő jutalomban részesülnek olimpiai hőseink

A kormány elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) előterjesztését a londoni olimpián eredményesen szerepelt magyar sportolók jutalmazásáról.

Ennek értelmében az aranyérmesek 35 millió forintot, a második helyezettek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak. A negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10 millió forinttal lehetnek gazdagabbak a MOB javaslata értelmében, míg a hatodik helyezettek 8, a hetedikek 4, a nyolcadikak pedig 2 millió forintos jutalomban részesülnek. A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők fejenként az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, négyfős csapatok a pénzdíj 80, a 13-15 fős gárdák a 70 százalékát kapják meg.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a MOB elnökségének javaslata nyomán jelentős támogatásban részesülnek a sportolók edzői, valamint azok az olimpiai csapattagok, akik orvosként vagy pszichológusként járultak hozzá a sportolók sikereihez.

A MOB korábban azt közölte az MTI-vel: a sportolókat felkészítő szakemberek a juttatás 60 százalékában részesülnek. A támogatás mértékét keretösszegben határozzák meg, az egyes személyek juttatásaira a sportági szövetség tehet javaslatot.  Az olimpikonok támogatása összesen 2 milliárd 170 millió forintot tesz ki.

A jutalmon kívül olimpiai járadékra is jogosultak érmeseink, amelyet 35 éves koruktól havi juttatás formájában kapnak. Ez a magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg, jelenleg 213 ezer forint. Az ezüstérmes az aranyérmes 60 százalékát, a bronzérmes pedig a 40 százalékát kapja, a járadék felét kapják az olimpikonok özvegyei és az edzői is életük végéig. A többszörös aranyérmes minden első helyezéssel 20 százalékkal többet kap, 5 aranyérem felett pedig kétszeres járadékra jogosult.

Bár a pekingihez képest az egyéni jutalmak jelentősen növekednek, a támogatási keret összességében alig több a négy évvel ezelőttinél – hangzott el a tájékoztatón. Ezt Borkai Zsolt azzal indokolta, hogy míg 2008-ban „különleges eseteket” támogattak, „most korrekt és egzakt számok és eredmények alapján elért jutalmazási metódust alakított ki a Magyar Olimpiai Bizottság”.  Giró-Szász András közölte: a kormány büszke a Londonban kiváló eredményeket elért olimpiai delegáció minden tagjára, legyen szó sportolóról, sportban fontos szerepet vállaló edzőről vagy sportvezetőről.

Borkai Zsolt úgy fogalmazott: öröm számára, hogy a magyar csapat minden tagja tiszta körülmények között versenyzett.  A jövőről szólva azt közölte: a MOB még az olimpia idején bemutatta sportstratégiáját. Ez elmondása szerint kiegészítésre szorult, hiszen olyan elemeket is bele kell még emelni, amelyek a mindennapos testmozgás szükségességének gondolatát erősítik. „Nemcsak az olimpiáról van szó, hanem a nem olimpiai sportágakról, a paralimpiáról vagy éppen a mindennapos testnevelésről, a szabadidősportról, a tömegsport lehetőségeiről” – fogalmazott a MOB elnöke.


Egyéb érdekességek

A résztvevő országok egyenként döntenek arról, hogyan jutalmazzák a sikeresen szereplő sportolókat. Nagy-Britanniában például nem kapnak pénzjutalmat az olimpikonok, viszont népszerűségüket kihasználva komoly reklámszerződéseket köthetnek.

Oroszországban 30 millió forintnyi rubellel gazdagodnak a londoni aranyérmesek, az Egyesült Államokban viszont „csak” 25 ezer dollár, azaz 5,6 millió forint jár a legsikeresebb versenyzőknek, míg Kína 11 millió forintnyi jüannal jutalmazza élsportolóit. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb jutalmat kapnak a kíválóan szereplő magyar bajnokok, mint az amerikai, orosz, vagy kínai győztesek, akik abszolút megérdemlik a juttatásokat.

A magyar sportolók Londonban nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet nyertek, ezzel Magyarország az összesített éremtáblázat 9. helyén végzett, míg négy évvel korábban, Pekingben az ország nem került be a 20 legjobb közé.

A hírhez hozzátesszük, hogy egy olimpikon sosem azt nézi, hogy mennyi pénzt fog majd kapni érme vagy helyezése után, hanem hogy a maga elé kitűzött sporbéli teredményeket el tudja-e érni, és ki tudja-e magából hozni azt a maximum teljesítményt, amit ő maga saját magától, vagy akár közvélemény tőle elvár. Ezek a sportemberek egész életüket a sportnak áldozták, kőkemény munkával és kitartással érték el, hogy ott szerepelhettek az olimpián. Sosem a pénzbeli jutalom lebeg tehát az ilyen emberek szeme előtt, hanem a saját sportjának a szeretete, és a minél eredményesebb, jobb szereplés, hogy megmutassa a világnak, mire képes.

Nem utolsósorban pedig az, hogy hazájának,  amelyet nemzetközi szinten képvisel, érdemeket és dicsőséget szerezzen. Ennél jobb országimázst a világ legfontosabb és legnézettebb sporteseményén való kítűnő szerepléssel pedig nem is tudnánk elképzelni. Reméljük, hogy az anyagi segítség további jó szereplésre ad majd lehetőséget sportolóinknak, amelynek majd egy egész országként örülhetünk.

 

MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek