2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Mindenhol jó, de legjobb Miskolcon a színházban…”

„Mindenhol jó, de legjobb Miskolcon a színházban…”

Új évad kezdődött a Miskolci Nemzeti Színház életében, s egyben új időszámítás is. Ma délben az új vezetés a 189. évadot nyitotta meg, művészek, politikusok, üzletemberek társaságában.  Beszédek nem voltak a társulati ülésen, de sztorik, személyes élmények igen. Kiss Csaba Marrakeshbe repítette a hallgatóságot. Bemutatkoztak az új színészek, láttuk a színház új honlapját, beszéltek a frissen alapított színházi kitüntetésről. Hat rendező szólt a koncepcióról, a közönségről, a pályázatokról.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere rövid köszöntőjében elmondta, hogy Kilátódíjat alapítanak. A díj 100 ezer forintot jelent, s az a frissen Miskolcra érkező színész kapja az évad végén, akit a társulat arra érdemesnek talál. – A belső inspiráló döntés mellett a fiatalokat is szeretnénk a színházba csábítani, így a városháza 100 bérletet finanszíroz azoknak a nehéz sorsú gyerekeknek, akik szeretnének színházba járni, de anyagi lehetőségük nincs.

A direktor a sokakat foglalkoztató pénzről is szólt. Bejelentette, hogy az elmúlt időszakban több vállalkozóval, céggel vette fel a kapcsolatot, akik egy-egy színházi produkcióhoz biztosítanak majd anyagi forrást, emellett közölte: két pályázatot is megnyert már a miskolci nemzeti.

– Az egyik 6 millió forint, amit egy nyári fesztiválra fordítunk majd, így több ország összesen 120 színésze érkezik Miskolcra, de Körtvélyesi Zsóka segítségével egy TÁMOP pályázatot is sikerült elnyernünk, így 10 millió forintot kapunk az „ Egészséges élet a színházban”  című projekt keretében – összegezte Kiss Csaba.

Cser Ádám, az új zeneigazgató ezt mondta:- Úgy vagyok a zenével, mint a spanyol folyó partján, a völgyben élő kecskepásztor, aki sohasem hagyta el a völgyet. Én sem szeretnék kilépni belőle, elhagyni a magam völgyét, a zenét – hangsúlyozta .Ezután felcsendült a már sokat hallott évadhimnusz, s újdonságként egy  rap is, Fandl Ferenc  és a színház fiatal színészeinek előadásában.

 

Béres Attila igazgatóhelyettes, a nézőről osztotta meg gondolatait. Mint mondta: számunkra a játék ünnep. Tennünk kell azért, hogy a nézők számára a színházba járás a hétköznapok ünnepe lehessen.

Hat rendező szólalt meg egymás után, mindannyian személyes élményekkel fűszerezték mondandójukat. Keszég László rendező például bemutatta az új arculat színeit. Mint kiemelte, a négy játszóhely egybe tartozik, ám négy különálló tér is. A színház játszó terei külön színeket kaptak, így a Nagyszínházat mától a bordó, a Kamaraszínházat a szürke, a Játékszínt a zöld, Csarnokot pedig a kék jelképezi.

 

Az új miskolci színészeket Szőcs Artúr mutatta be, aki elárulta, soha nem tartozott olyan színházhoz, ahol már reggel hatalmas sor állt a jegypénztárnál. Itt pedig ma reggel ezt látta, s ezt majd az új színészeknek is meg kell hálálniuk.

Rusznyák Gábor pedig arról beszélt, hogy mi mindentől lesz igazi társulattá egy csapat.

Szabó Máté beszámolt be a szeptember 2-ára tervezett Szünnap ünnepről, amelyen megünneplik a hétfői színházi szünnapot. Zárásképpen pedig Kesselyák Gergely fesztiváligazgató pedig köszönetet mondott a társulatnak az operafesztivál sikeréért. Kiemelte, mindenhol jó, de legjobb Miskolcon, a színházban.

Legközelebb szeptember 2-án találkozhatunk a színházi társulattal, ahol bemutatják az igazi életútjátékot, a Mi és Miskolc, avagy 272 307 lépés a város felé című darabot, ami Szőcs Artúr rendező és színésztársai Miskolc felé vezető útját meséli el.

Ha a színházi évad is ilyen vidám, és változatos lesz, mint az évadnyitó volt, akkor a közönség sem jár rosszul…

OBE

fotó,videó:Orosz Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…