2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Rajzsikerek az országos pályázaton

Több első díjat hoztak el a mezőkövesdi képzőművész palánták az idei Hungaria Nostra Ifjúsági Pályázatról. A fiatalok Mezőkövesd kulturális és építészeti kincseit dolgozták fel munkáikban.

A Város- és Faluvédők Szövetsége – Hungaria Nostra – a műemlékvédelem legnagyobb hazai civil szervezetként alapítása óta kiemelt figyelmet szentel az épített és természeti környezet megóvása iránti felelősség elmélyítésében hazánk fiataljainak körében. 1991. óta országos pályázatot hirdetnek meg a fiatalok számára különböző témakörökben. A mezőkövesdi képzőművész csemeték az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is indult ezen a pályázaton, ahol kiemelkedő eredményeket értek el. „A matyóság témakörben beadott pályamunka írásos összeállítása első díjat, a képzőművészeti része pedig különdíjat nyert. A tájházakról készült fotósorozatot is első díjjal jutalmazták. A kőképről készített alkotásokat is első díjra értékelték. A fotósorozatot Kratochvil Szabina és Szolnoki Boglárka, az írásbeli, képzőművészeti és fotómunkában Pető Martina Andrea, Kaló Georgina vett részt.” – emelte ki a pályázaton elért eredményeket Tóthné Gáspár Mária, a gyerekek felkészítő tanára. „A Szomolyai út végén található Kőképet dolgoztam fel a pályamunkám során. Elsőként az építmény történelmének, eredetének jártam utána, amit nagyon érdekesnek találtam, mert még eddig nem is hallottam róla. Ezt követően pedig több szempontból, több oldalról készítettem róla a fényképet, a sorozatot. Nagyon élveztem a munkát és örülök, hogy ilyen szép eredményt ért el a pályázaton, nem is számítottam rá.”- mondta el Pető Martina Andrea.  A legeredményesebben pályázók jelentkezhetnek a Szövetség nyári ifjúsági táborába. Kaló Georgina immár második alkalommal vett részt az értékteremtő táborban. „A tábor szellemisége alapján a fogadó városban, idén Budaörsön, értékmentő, városszépítő munkát is végeztünk. Például padok, játszótéri játékok csiszolása, festése, kerítések festése volt a feladatunk. Nagyon élveztük a társaságot, a közös társadalmi munkát. Érdekesség volt, hogy jurtákban laktunk. A délutánok során pedig szórakoztató programokon vehettünk részt. A hét során ellátogatott hozzánk Ráday Mihály, amely nagy megtiszteltetés volt számunkra.” – mesélt a táborról Kaló Georgina.

M. Zs.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…