2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Szabolcsi almás máktorta lett Magyarország tortája + recept

A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, az egressel készített cukormentes almatortát pedig Magyarország cukormentes tortájának választották.

A szabolcsi almás máktorta Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása – mondta el Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A győztes tortát – amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete háromfordulós zsűrizésben választott ki – augusztus 19-20-án bárki megkóstolhatja a budai rakparton, a Magyar ízek utcájában, 20-án pedig az ország több mint 150 cukrászdájában. Az összesen 25-30 ezer szelet torta elkészítéséhez egyebek mellett 300 kilogramm mák, 1,2 tonna alma és 200 kilogramm cukor szükséges – részletezte az elnök. Szabolcsi almás máktorta könnyed, tejszínes ízű, vastag mák- és almaréteggel készült, fahéjjal és vaníliával.

A receptet és a tortát áruló cukrászdák listáját a www.cukraszat.net és az augusztus20.kormany.hu weboldalon olvashatják el az érdeklődők.

15434_orszag-torta-szabolcsi-almas-maktorta4.jpg
Új kezdeményezésként idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az ipartestülettel közösen meghirdette a Magyarország cukormentes tortája versenyt is. A címet Zila László egressel készített cukormentes almatortája nyerte el, amelynek sütéséhez se fehérlisztet, se cukrot, se mesterséges tartósítószert nem használtak.

– A finomított cukor elhagyásán kívül lényeges szempont volt, hogy ez a torta nem tartalmazhat fehérlisztet, mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket – mondta el Erős Antónia (41), a kezdeményezést elindító Egy Csepp Figyelem Alapítvány vezetője.

Mautner Zsófia, a Magyarország cukormentes tortája zsűrijének elnöke elmondta, hogy egy szelet 309 kalóriát és 25,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Hozzáfűzte, hogy az alapítvány célja felhívni a cukrászdák és a fogyasztók figyelmét a cukormentes tortakészítés alternatíváira, valamint a Magyarországon élő 1,5 millió cukorbetegre. A receptet a laptopkonyha.hu oldalon olvashatják az érdeklődők.

15434_orszag-torta-szabolcsi-almas-maktorta3.jpg

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy idén a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványon keresztül a rászoruló gyerekek étkeztetését támogatják mindazok, akik a Magyar ízek utcáján vásárolnak. Az alapítványhoz a finomságokból származó nyereség 20 százaléka kerül, amellyel hátrányos helyzetű családokon segítenek. A Magyar ízek utcájában magyar termelők kínálják majd saját termékeiket, a többi között gyümölcsöt, mézet és lekvárt.

Az alapítvány 2011-ben az ország 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségében 300 településen több mint 15 ezer halmozottan hátrányos helyzetű, többgyerekes család számára biztosított vetőmagot és kishaszon állatot.

Szabolcsi almás máktorta

3 db 16 szeletes 22 cm Ø tortához

Tészta:

tojásfehérje 1,6 kg
kristálycukor 1 kg
darált, hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg
édes morzsa 0,2 kg
hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg
1 citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 oC-os sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém:

tej 1,8 l
cukor 0,39 kg
kukorica keményítő 0,21 kg
tojás sárgája 9 db
vaníliarúd 1 db
tejszínhab 0,75 kg (35%-os állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)

Almatöltelék:

Reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg
vaj 0,15 kg
cukor 0,15 kg
őrölt fahéj 1,5 dkg
citrom 2 db
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 2 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:

A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani). Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával
töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is. Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:

A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével
megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk. A kész tortát 16 szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.

Cukormentes almatorta egressel

A piskótához:

2 közepes tojás
100 g nyírfacukor
50 g eritritol
175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g darált dió
320 g reszelt alma
25 g zabpehely
40 g olvasztott vaj
1 db citrom leve és reszelt héja
csipet só
csipet fahéj
csipet sütőpor

A krémhez:

190 g fügecukor
150 g eritritol
300 g alma
1 db citrom leve és reszelt héja
50 g vaj
100 g tojás sárgája
kb. 5 darab
80 g darált dió megpörkölve
1 db vaníliarúd
350 g tejszín (állati eredetű)
30 g diabetikus fehér csoki
40 g zselatin (1 liter vízhez 16 dkg zselatinpor keverékéből)

Az egrespüréhez:

300 g egres
15 g eritritol
7.5 g pektin

Technológiai leírás:

A piskóta felverthez 3 db 16 szeletes piskótakarikát (23 cm átm.) kenünk ki belőle, a sütőt 200 °C-ra melegítjük. Az almák csumáját kivágjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Rátesszük a reszelt citrom héját és levét, ill. a zabpelyhet. Az egész tojásokat a nyírfacukorral és az eritritollal felverjük. Mikor a tojásokat felvertük, hozzáadjuk a reszelt almát, a szárazanyagokat és végül az olvasztott vajat. A kész masszát kikenjük és kb. 18 percig sütjük. Az egrest az eritritol 2/3-ával feltesszük főzni. Mikor az eritritol megolvadt, botmixerrel pürévé aprítjuk. A maradék eritritolt elkeverjük a pektinnel és mikor az egres forr, akkor hozzáadjuk és 1-2 percig főzzük. Hűtőbe tesszük és addig elkészítjük a krémet. A krémhez az almát szintén kicsumázzuk, hasábburgonyanyomón átnyomjuk és szintén rátesszük a citrom héját és levét. A fügecukrot karamellizáljuk és mikor elérte a tetszőleges színt, hozzátesszük a vajat, ill. az almát és enyhén puhára pároljuk. Miután kész, leszűrjük és a leszűrt léhez hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat és feltesszük főni, a tojássárgájával 83 °C-ra befőzzük. Miután megvan, hozzátesszük a már vízzel összekevert zselatint. A kihűlt alaphoz hozzátesszük az olvasztott csokoládét, pörkölt diót és végül a habbá vert tejszínt. A töltésnél az egrespürét a három lapra szétkenjük és a karamellkrémet a három lap közé töltjük. A tetejét szintén megkenjük krémmel, az oldalát is. Ha a tortánk kifagyott, az oldalát pörkölt dióval panírozzuk és almachips-szel díszítjük.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…