2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A CIG Pannónia Életbiztosító első félévi vesztesége 2,5 milliárd forint

A CIG Pannónia Életbiztosító első félévi vesztesége 2,5 milliárd forint

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. 2,513 milliárd forint adózás utáni veszteséget szenvedett el 2012 első hat hónapjában a tavalyi első fél év 1,578 milliárd forint veszteségével szemben – közölte a biztosító csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált jelentés szerint a biztosító díjbevétele a tavalyi bázishoz képest 17 százalékkal 10,227 milliárd forintra csökkent, elsősorban az életbiztosítási új értékesítések és eseti díjbevételek alacsonyabb volumene miatt.

A jelentés szerint a veszteség összhangban van a társaság várakozásaival és azzal a deklarált üzleti céllal, hogy 2014-re nyereségessé váljon.

A díjbevételeken belül 8,738 milliárd forint a befektetéshez kötött életbiztosításokból származott, 138 millió forint volt a hagyományos életbiztosítások és 1,351 millió forint a nem-életbiztosítások bruttó díjbevétele. A jelentésben hozzáteszik, hogy a csoporthoz tartozó Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) az általános biztosítások (elsősorban kgfb és casco) értékesítésével nagy mértékben kompenzálni tudta az életbiztosítási ág teljesítményének kiesését.

A ráfordítások között az egyik legnagyobb tétel a kárfizetések és szolgáltatások, valamint a kárrendezési költségek 3,447 milliárd forintos értéke. Ebből 3 milliárd forint a befektetéshez kötött életbiztosítások részleges és teljes visszavásárlása, elsősorban még mindig a végtörlesztések miatt, és 420 millió forint az általános biztosítások kárráfordítása.

A társaság összes működési költsége 2012 első fél évében összesen 6,172 milliárd forint volt, amelyből 4,275 milliárd forint a fizetett díj, jutalék és egyéb szerzési költség, 1,897 milliárd forint igazgatási költség. A működési költségek 18 százalékkal csökkentek a tavalyi bázisidőszakhoz képest.

A befektetési eredmény 952 millió forint veszteség. Ennek nagy része a befektetéshez kötött életbiztosítások nem realizált vesztesége (mínusz 886 millió forint), amely jórészt a forint euróval és dollárral szembeni jelentős erősödésének eredménye. Az eszközalapok összesített teljesítménye eredeti devizában pozitív, 0,75 százalékos értéket mutat – áll a jelentésben.

A CIG Pannónia Életbiztosító jegyzett tőkéje 2,531 milliárd forint, saját tőkéje 1,9 milliárd forint volt június 30-án.

A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a csütörtöki kereskedést 260 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 775 forint, a legalacsonyabb 248 forint volt.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek