2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Jobbik kiköltöztetné Miskolcról a cigánytelepeket

A városon belüli cigánytelepeket felszámolná, és a településen kívülre költöztetné a beilleszkedni képtelen miskolci romákat a Jobbik Borsod megyei alelnöke.
Jakab Péter annak kapcsán mondta ezt, hogy Miskolc fideszes vezetése úgy döntött, felszámolja az úgynevezett Álmos utcai szegregátumot, hogy a területet értékesítse. Jakab szerint ez a törekvés helyes ugyan, de a városvezetés arról mélyen hallgat, hogy az érintett önkormányzati ingatlanok becslések szerint több mint száz, többségében cigány származású lakóját hova kívánják költöztetni. Diósgyőrben, az Avason, esetleg Perecesen fognak megjelenni az új szomszédok – tette fel a kérdést a politikus, arra kérve a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt-t, időben tájékoztassák a lakosságot, hol kell számítani az új lakók megjelenésére, s ezzel együtt a közbiztonság és az ingatlanárak további csökkenésére.

A Jobbik álláspontját ismertetve Jakab Péter elmondta, a felszámolásra szánt telep lakói közül a Jobbik csak azoknak biztosítana csereingatlant, akik az elmúlt években rendesen fizették a lakbért és a közüzemi számlákat. Akik ezt nem tették meg, azokat egyszerűen ki kell költöztetni csereingatlan nélkül – fogalmazott a párt miskolci önkormányzati képviselője, aki szerint ez igazodna a város ingatlanhasznosítási koncepciójához is. Az ugyanis kimondja, hogy minden bérlőnek az anyagi lehetőségeihez igazodó bérlakást kell biztosítani. Mivel az Álmos utcai ingatlanoknál alacsonyabb komfortfokozatúakat jelenleg nemigen találni Miskolcon, a többség pedig ezeket sem hajlandó fizetni, így számukra újabb önkormányzati ingatlan biztosítása nem lenne más, mint az önkormányzati vagyon hűtlen kezelése – hangsúlyozta Jakab.

A politikus felhívta a figyelmet arra, 2011-ben 23 millió forinttal nőtt a lakbérhátralék mértéke Miskolcon, így annak összege ma már meghaladja a 400 millió forintot, ráadásul a MIK Zrt ingatlangazdálkodási terve 2012-ben is ugyanezzel a tendenciával számol. Jakab Péter szerint ez Miskolc jelenlegi gazdasági helyzetében nem megengedhető, másrészt igazságtalan is azokkal szemben, akik szegénységük ellenére is kifizetik a lakbért az önkormányzat felé.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbik mit kezdene az önkormányzati ingatlan nélkül maradt Álmos utcaiakkal, Jakab Péter azt válaszolta, a kormány által romaintegrációra szánt 120 milliárd forintból lenne lehetőség arra, hogy a városon kívül, jól elhatárolható, és ezáltal könnyen ellenőrizhető területen kerüljenek az érintettek elhelyezésre olyan körülmények között, amelyet hajlandóak megfizetni. A megyei alelnök ugyanezt a megoldást javasolta a „számozott utcai” szegregátum esetében is mondván, luxus, hogy az önkormányzat a város közepén, egy rendkívül értékes területen cigánytelepet tartson fenn.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek