2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

IX. Tolcsvai Borfesztivál – az élmények három napja!

Tokaj-Hegyalja szívében, Tolcsván, augusztus második hétvégéjén 10 és 12-e között, immáron kilencedszer kerül megrendezésre a borvidék egyik legjobban várt fesztiválja.

A helyi borászok az önkormányzat és a település lakói az élmények három napjára invitálják nemcsak a tokaji borok és a gasztronómiai különlegességek kedvelőit, hanem mindazokat is, akik a színvonalas, változatos programokat, a könnyed, hangulatos kikapcsolódást kedvelik.
A Tokaji Borvidék legismertebb, egyik legrangosabb borfesztiválja a tolcsvai. Mindig nagyon sokan jönnek az ország minden részéből, sőt külföldről is, mert ez a fesztivál valamiért másabb, mint a többi hasonló. Valahogy a vendég is érzi, tapasztalja, hogy ez a fesztivál még mindig nem az üzletről szól. Aki eljön, a végtelen összefogást, a kitörő vendégszeretetet, a megmutatni akarást, a helyi büszkeség érzésének sugallását tapasztalhatja. S ez teljesen más élmény, mint olyan fesztiválon, ahol standról-standra járva kicsit minden gépiessé válik.
Itt már az első nyitott pincénél a megkülönböztetett szeretet ejti rabságba az ideérkezőt. Először is a megvásárolt kóstolópohárhoz megkapja a kétféle ajándékbort, persze azt sem csak úgy, hogy „tessék és váljék egészségére”, hanem szíves szóval, a bor és készítésének részletes bemutatásával. Ezek után aztán jön az igazi csoda, a bor termőhelyének bemutatása, a nemespenésszel vastagon borított falú történelmi pincékben a séta, a beszélgetés a borásszal, s további kínálgatás, csak azért, hogy még inkább szeresse a vendég ezt a helyet, ahová és amiért oly messziről eljött, szeresse a tokaji bort, szeresse a jellegzetes pincét, szeresse és tisztelhesse mindazt, ami itt az emberöltők munkájának az eredménye. A helyi borászok mindent megtesznek azért, hogy valódi élmény legyen a tolcsvai pincék felkeresése e három napon, s valóban visszavágyjon ide a látogató az élmények újbóli átélésére.
Persze lehet száraz statisztikával is előrukkolni, hiszen a tolcsvaiak büszkék arra, hogy fesztiváljukon a kóstolópohár megvásárlása után 26 kóstolóhelyen, – ebből 12 konkrét pince -, 51-féle borspecialitás – további költségek nélküli – megkóstolására nyílik lehetőség. Így az ideérkezők közel 150 hektoliter tokaji bort ízlelnek majd meg a három nap alatt.     
A borfesztivál legfontosabb helyszínei a pincék és a kóstolóhelyek, de az élmények kihagyhatatlan része a lenyűgöző gasztronómiai kínálat, amivel találkozni lehet Tolcsván. A Kastélypark gasztro-udvarában az ökörsütés vonzó illatai mellett a tejföllel kent kalakukkulák, csülkös cipók, a lepények, rétesek valamint a nyárson sült fácánok, nyulak lehetnek csábítóak. Emellett vaddisznó, szarvas, birka, pacal ételkülönlegességekkel, harcsapaprikással, szabolcsi töltött káposztával, vasaltlángossal, harcsalepcsánkával, ördöglángossal és még számtalan ízzel, hagyományos ételekkel lehet majd találkozni. Az élmények fokozásához a pincesori főzőverseny megtekintése is hozzájárulhat.

A színpadokon látható hallható programok során sok-sok sztárral, világhírű zenészekkel, különleges folklór és autentikus zenei csemegékkel gyarapíthatja élményeit a vendég, mert a tolcsvaiak elve továbbra is az, hogy jó és finom borok emlékeit erősítheti a kellemes, mámoros szórakozás, a kiváló és emlékezetes program. A kastélyparki nagyszínpad mellett a Világörökség részévé vált pincesoron illetve a Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza udvarán is lesz élőzene. A sztárfellépők közül akiket ismerhetünk: a Neoton, a Hooligans, a Best Of, Ferenczi György és a Rackajam, Keresztes Ildikó, Muri Enikő, Radics Gigi, Kállay-Saunders András, Oszvald Marika és Peller Károly, Csonka András, B. Tóth László és még sokan mások.

A tolcsvaiak szerint a helyi borok fesztiválja minden idelátogatónak maradandó élménye lesz. Igazi családi szórakozás, igazi kikapcsolódás, amit érdemes egy éven keresztül várni, amihez érdemes a nyári programot igazítani, amire mindenképp oda kell figyelni, mert nem akármilyen rendezvénnyé nőtte ki magát az élmények tolcsvai három napja! Egyszerűen kár lenne kihagyni!
A műsor, a borkóstoló helyek listája, választéka, az utolérhetetlen gasztronómiai kínálat illetve minden információ részletesen megtekinthető a www.tolcsvaborfesztival.hu honlapon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek