2024. 08. 21. szerda

Sámuel, Hajna
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

A Jobbik megóvná az emberek pénztárcáját

A napokban az Erste Bank bejelentette, hogy a Fidesz–KDNP által bevezetett, „tranzakciós illeték” névre keresztelt adófajtával kapcsolatban felmerülő költségeit vállalati ügyfeleire hárítaná. Arról pedig, hogy a lakossági ügyfelekre egyértelműen átterhelik-e a többletterhet, a következő hónapokban születik döntés, bár a végeredményt illetően nincsenek illúzióink.

Bár a Jobbik minden új adófajta mellett a tranzakciós illetéket is ellenezte, az ellen nem lenne kifogásunk, hogy a korábbi években jelentős extraprofitot elkönyvelő pénzintézeti szektort valóban bevonják a közteherviselésbe. Állítjuk ugyanis, hogy a devizahitelek körüli machinációk, az egyoldalú szerződésmódosítások és a törvényes kontroll nélküli áthárítások által ez a szektor – tisztelet a kevés számú kivételnek – a rá kivetett és szintén tovább hárított ágazati különadó többszörösét tarthatta meg indokolatlanul.

Amellett, hogy a Jobbik számszerűsíttetné, hogy mekkora többlet maradt a bankoknál, le kell hogy szögezze: a vállalati szereplőkre történő áthárítás a legsúlyosabban az amúgy sem támogatott, ezer sebből végző, magyar tulajdonú kis és közepes méretű cégeket sújtja a leginkább – azokat, akik hazánkban a munkahelyek jelentős részét adják, s akiknek az adóbevételek pótolhatatlan szelete is köszönhető. Elfogadhatatlannak tartjuk tehát, hogy ugyanazon bankrendszer tagjai, akik nem látják el alapvető feladatukat, tehát nem hitelezik a gazdaságot, a kisvállalkozókat sem, a számukra „kényelmetlen” terhelést szégyenérzet nélkül terhelik a polgárokra. Azért utóbbiakra, mert jellemzően ők működtetik az említett vállalkozásokat vagy ők dolgoznak ott, így a tranzakciós illeték általi új kötelezettség az élet valamely pontján őket érinti és fájni fog.

Éppen ezért a Jobbik a kormányzat figyelmébe ajánlja azokat a külhoni példákat is, ahol az ilyen áthárítási gyakorlattal szemben a politikum több százezer eurós bírságokat helyezett kilátásba. Végül egy tisztességes nyomonkövetési rendszerrel könnyedén láthatóvá lehetne tenni, hogy egy bank vagy pénzintézet díjaiba, szerződéseibe milyen emeléseket épít be, magyarán mit hárít át, mikor és hogyan. A fentiek hiányában azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a következő választások szerencsés kimenetele esetén a Jobbik egyik első feladata a pénzügyi szféra tisztességes elszámoltatása lesz.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

127554
Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében Még hogy nem vállalkozó kedvűek a magyar fiatal…

További cikkek