2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gothia Kupa: A tét a döntőbe jutás!

2012-ben immár harmadik alkalommal vehetett részt a Vasas Kubala Akadémia Európa egyik legnagyobb sporteseményén, a göteborgi Gothia Kupán, melyet ifjúsági világtornaként tartanak számon. A Vasas Kubala Akadémia U18-as csapata ezúttal a meghívásos elitkörben mérette meg magát.

Az 1957-ben útjára indult Gothia Kupa a világ egyik legrangosabb, évente megrendezésre kerülő labdarúgó utánpótlás tornája. A svédországi Göteborgban ilyenkor egy hétre szinte teljesen megáll az élet és minden csak a kupaviadal körül forog.

Nagy megtiszteltetés a Vasas Kubala Akadémia számára, hogy -akárcsak tavaly- az U18-as korosztályú kubalások nem a nyílt tornán, hanem a meghívásos alapú TIPSELIT mezőnyben játszhatnak.

A fiúk nehezített “pályáról” indultak, hiszen a csapat két meghatározó játékosa, Berecz Zsombor és Varga Szabolcs a göteborgi kupa idején Japánban vendégszerepel a magyar korosztályos válogatott tagjaként. Isa Gábor vezetőedző döntése alapján ezért a felkészülést két fiatalabb játékossal együtt folytatták.

A 12 svéd és 12 külföldi csapat részvételével összeállított mezőnyben a Vasas Kubala Akadémia U18-as csapata elsősorban azt az egységes játékstílust képviseli, amelyet a szakmai program alapján az edzők, Isa Gábor és Kozma István kitartó munkával a kubalások világszerte ismert védjegyévé szeretnének tenni.

Erre úgy tűnik, minden esélyük meg is van, hiszen a torna nyitónapján 1:0 arányban nyertek svéd  ellenfelük, az IF FF Hammarby ellen, miután a csereként beállt Omar El Sheriff a találkozó 56. percében első labdaérintéséből megszerezte a győztes gólt. Kedden látszólag könnyebb dolguk volt a fiúknak, hiszen a végeredmény Tihanyi Ákos, Pallagi Botond és Bartos Julián góljaival 3:0 lett. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ellenfelük a brazil FC Paulista volt és a dél-amerikai ország képviselőit futballban legyőzni valóban nagy kihívás minden ország csapata számára.
Kedden, a harmadik csoportmérkőzésen a kubalások 1:1-es döntetlent játszottak a svéd BK Häcken fiataljaival, és így csoportelsőként juthattak a legjobb nyolc közé. A találkozón kezdetben az ellenfél szerezte meg a vezetést, ám hét perccel a lefújás előtt Vida Máté büntetőből egalizált.
A negyeddöntőben már a dán Esbjerg FB ellen lépett pályára a magyar U18-as csapat. Bartos Julián szemfüles góljával – egy hazaadást csípett el – hamar megszerezte az előnyt, a dánok viszont egyenlítettek, így az eredmény döntetlen lett (1:1), így 11-es rúgásokkal döntötték el a meccs végkimenetelét. A döntésre egészen a kilencedik párig várni kellett, ekkor Németh Márk hárított, Tóth Tamás pedig nem hibázott, így a kubalás fiúk ünnepelhették az elődöntőbe jutást.
Lazításra azonban nincs idő, hiszen pénteken délután hat órakor a svéd Djurgårdens IF-fel küzdenek meg a fiúk, ahol a tétimmár a döntőbe jutás.
„A fiúk egészséges drukkal, jó hangulatban, lelkesen várják a ma esti meccset, hiszen számukra is óriási siker lenne a döntőbe való bejutás” – nyilatkozta ma reggel Isa Gábor.
“A kubalások ma este teljes erőbedobással folytatják a küzdelmet bár tény, hogy fizikailag már kicsit fáradtak, hiszen az elmúlt 5 nap során 5 meccset játszottak, így pihenésre nem jutott sok idő. Az ellenfél játékát már volt alkalmunk megfigyelni, nagyon jó csapat ellen kell játszanunk, bár azt gondolom, a dánok elleni győzelem igazolja, jó eséllyel indulunk a döntőbe jutásért. Ma este az erőé lesz a főszerep: míg a dánok játékára a klasszikus futball a jellemző, addig a svédek “erőből” játszanak. Ezzel kell ma felvennünk a harcot, de biztos vagyok abban, hogy a fiúk számára ez nem jelent majd problémát. Külön köszönjük a kinti lelkes szurkolótábor biztatását – ez óriási erőt adott és fog adni ma este is a csapat számára.”

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek