2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

A kormány tegyen végre valamit!

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Székely Tamás által a kormányhoz írt nyílt levél kapcsán a Jobbik kifejezi reményét, hogy a nemzeti konzultáció kormánya valóban hajlandó lesz támogatást adni a helyi érdekvédelmi szervezet részére a Hankook Tire Magyarország Kft. gyárában nemrégen bekövetkezett halálos munkahelyi baleset körülményeinek felderítésében, a felelősök felkutatásában és szankcionálásában.
A Jobbik a baleset után magát a tragédiát, valamint az országban kialakult kritikán aluli munkaügyi, munkavédelmi helyzetet, az ellenőrzés rendszerének cégekkel szembeni rendkívül kettős, politikai terroreszközként történő felhasználását is szóvá tette az Országgyűlésben. Egyúttal levélben kérte a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Szakigazgatási Szervét, hogy a vizsgálatról adjanak tájékoztatást, csakúgy, mint az érintett gyár megalakulása óta lefojtatott munkavédelmi ellenőrzésekről, azok eredményeiről.

A kormányhivatal válaszlevelében mindkét kérésünket megtagadta, hivatkozva arra, hogy a honlapjukon minden információ elérhető. A mai napig a Hankook Tire Magyarország Kft.-ről nincs adat az említett helyen, tehát valószínűleg az elmúlt évek rendszeres dolgozói segítségkérései, bejelentései ellenére vizsgálatot, ellenőrzést a hivatal nem folytatott le a cégnél. Ez a hivatali hozzáállás is része annak a folyamatnak, ami a munkavédelmi szabályok egyre súlyosabb megsértését eredményezi, jellemzően a nagy, multinacionális vállalatoknál, és végső soron pedig az egyre növekvő számú súlyos, halálos munkahelyi balesetek bekövetkezéséhez vezet. Eközben a magyar kis- és középvállalkozásokat napi szinten tudják fajsúlytalan szabálysértések miatt zaklatni, büntetni.

Amennyiben a kormánynak valóban fontosak a magyar emberek, a magyar munkavállalók, úgy egyértelműen a Hankook dolgozóinak és a helyi munkavállalói érdekképviselet tagjainak segítségére siet az igazság kiderítésében, és a munkáltatói megtorlások, fenyegetések leállításában.

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…