2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A Jobbik tüntetni fog a Kazincbarcikai Kórházért

Tüntetésre hív a Kazincbarcikai Kórház megmentése érdekében a Jobbik Magyarországért Mozgalom, tudatta csütörtöki sajtótájékoztatóján Szegedi Csanád, a párt B-A-Z megyei elnöke, európai parlamenti képviselője.
A politikus szerint az idén május 1-jétől állami fenntartás alá került intézményt a Fidesz szisztematikusan leépíti, és valószínűsíthető, hogy a 2014-es választások után meg is fogja szüntetni.
Szegedi emlékeztetett arra, hogy néhány héttel ezelőtt a helyi civilek tartottak már egy nagyszabású demonstrációt a kórházi osztályok védelme érdekében, ami azonban nem érte el a célját. Hiába ígérte meg számos politikus, hogy minden marad a régiben, a leépítések tovább folytatódnak mind a mai napig – mondta a képviselő, jelezve azt is, hogy sem a Fidesz, sem pedig az MSZP nem hajlandó fellépni határozottan a kórházrombolás ellen. Ezért fordultak helyi lakosok a Jobbikhoz, kérve azt, hogy a kórház ellen intézett politikai támadásokra a nemzeti ellenzék adjon határozott politikai válaszokat.
Szegedi Csanád elmondta, hétfőn Miklós Árpáddal, a Jobbik megyei frakcióvezetőjével és Jakab Péter megyei alelnökkel együtt felkeresték az intézményt, ahol beszéltek a kórház igazgatójával, majd pedig végigjárták az intézmény mind a kilenc emeletét, hogy orvosokkal, ápolókkal és betegekkel elbeszélgetve tájékozódjanak a kialakult helyzetről. A bejáráson a politikusok azt tapasztalták, hogy a gyerekosztályt megszüntették, az intenzív ellátást leépítették, a szülészeten pedig már csak néhány kismama lézengett azok után, hogy a mentők nem szállíthatnak oda várandósokat. Ez utóbbi kapcsán Szegedi jelezte, hogy a szülészet is csak azért működhet még, mert az évi 750 szülésszám miatt nem lehetett bezárni. A Fidesz ezért most mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a számot lecsökkentse, s amint lehet, kihasználatlanságra hivatkozva bezárhassa az osztályt. Szegedi szerint ehhez hozzájárulhat az is, hogy Izsófalváról, közbiztonságra is veszélyes pszichiátriai betegeket fognak beköltöztetni megszüntetett osztályok helyére. Vajon ki fog szívesen szülni egy olyan helyen, ahol egy emelettel feljebb elmegondozást igénylő betegek vannak – tette fel a kérdést Szegedi Csanád, aki szerint a helyiek egyébként sem örülnek annak, hogy a város közepére költöztetik az izsófalvai ellátottakat.
A politikus összességében elfogadhatatlannak nevezte az eddig jól működő Kazincbarcikai Kórház leépítését és funkcióváltását, amelynek eredményeként a képviselő információi szerint eddig hárman haltak meg. Ráadásul Szegedi azt sem tartja kizártnak, hogy a leépítés mögött magánérdekek állnak, hisz semmit sem tudni például arról, hogy hova, esetleg magánintézmények birtokába kerültek-e a kórház méregdrága műszerei. Ennek kapcsán Szegedi kérte, a Fidesz számoljon el az eszközökkel, és egyben ígérje meg, hogy sem 2014-ig, sem pedig az után nem fogja bezárni az intézményt, cáfolják meg a Jobbik ez irányú értesüléseit.
Egyben bejelentette azt is, a Jobbik nagyszabású tömegdemonstrációt tart 2012. július 19-én, csütörtökön 18.00-kor a Kazincbarcikai Kórház előtti parkolóban, ahol Vona Gábor vezetésével Kazincbarcika belvárosán és végig fog vonulni a Budapesten nagy sikerrel megtartott Magyar Élet Menete. Ezzel párhuzamosan a Jobbik aláírásgyűjtésbe is kezd, hogy így is tiltakozzanak a kórház leépítése ellen, és követeljék a gyermekosztály, valamint az aktív betegellátás azonnali helyreállítását.
A politikus elmondta, a tüntetésre pártállástól függetlenül várják a helyi lakosságot és a kórház dolgozóit is, de a megye több pontjáról is jelezték már jobbikosok részvételi szándékukat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek