2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

4 szabály, amely meghosszabbítja az életet

A mediterrán diéta hosszú távon is védi egészségünket.
Aki elsajátítja az egészséges életmódot, 65%-kal csökkenti a halálozási rizikót. Csak 4 szabályt kell betartanunk: tudatos táplálkozás, fizikai aktivitás, nemdohányzás, kevés alkohol.

A wageningeni egyetem tudósai egy tanulmányban igazolták, hogy ez a 4 egyszerű életvezetési intézkedés elsajátítása az idősebb emberek halálozási rizikóját megfelezte. Az óvatosabb bánásmód a táplálkozással, alkohollal, testmozgással és dohányzással a halálozási rizikót 65%-kal csökkentette. A kutatók 10 éven keresztül követtek nyomon 70 és 90 életév közötti 1500 idősebb embert 11 európai országból.

A tudósok a 4 faktor – amelyeknek korábban már az egészségre gyakorolt pozitív hatásokat tulajdonítottak – egyenkénti, valamint kombinált hatásait vizsgálták a várható életkorra. Ennek során mediterrán diétáról (sok zöldség, gyümölcs és hal, kevés vörös hús és tejtermék), fizikai aktivitásról (legalább 30 perc naponta), mérsékelt alkoholfogyasztásról (kb. 4 pohár bor vagy hasonló hetente) és nemdohányzásról volt szó.

Ezen tényezők mindegyike önmagában is csökkenti a halálozási rizikót. Legnagyobb védőmechanizmus az idő előtti halálozás ellen a fizikai aktivitás volt, a rizikó 37%-os csökkentésével. A nemdohányzásnál ez 35%, a mediterrán diétánál 23% és a mérsékelt alkoholfogyasztásnál 22%. Ha egy idősebb ember mind a 4 életvezetési intézkedést magáévá tette, a halálozási rizikó a vizsgálat 10 évében 65%-kal csökkent.

Az idősebb résztvevők közül a vizsgálati időszakban 935-en haltak meg. Szív-érrendszeri betegségek, például szívinfarktus vagy agyvérzés okozta 371 ember halálát, 233 kísérleti alany halt meg rákban, és a maradék haláleseteknek más oka volt, vagy nem volt ismert az oka. A javasolt 4 szabály figyelmen kívül hagyása az összes haláleset és a rákos halálesetek 60%-ában, a szívbetegség miatti halálesetek 64%-ában és a szív-érrendszeri megbetegedésekre visszavezethető halálesetek 61%-ában esett latba. A tanulmány szerzőinek megállapítása: növényi ételekben gazdag mediterrán diéta, a nemdohányzás és a mérsékelt alkoholfogyasztás kombinációja, valamint naponta legalább 30 perc testmozgás összefüggésben állnak a szignifikánsan csökkent halálozási rátával, magas életkorban is.
Forrás: Impulser Magazin

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek