2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kovácsoltvas kapuk

Az Edelényi Kastélysziget egyik emblematikussá vált látnivalója a bécsi Felső-Belvedere vaskapujának ihletésére készült magas színvonalú kovácsoltvas kapuja, tetején a Coburg címerrel, amely az 1900-as évek elején készült és Mátrai Zoltán kovácsmester munkáját dicséri.

A kastély restaurátori munkálatainak nagyon fontos része a fémrestaurálás: az öntöttvas címer, valamint a kovácsoltvas kapuk és az erkélykorlátok helyre-állítása, amelyeket Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor vezetésével végeztek el a szakemberek. Kiemelt feladat volt a kastély déli homlokzatán található erkélykorlát helyreállítása, amelyhez az Edelényi Kastélybarátok Körének tagjaitól kapott archív fényképek adtak támpontot. Ez a korlát tejesen el volt deformálódva, több díszítő motívum törésével vagy hiányával, ráadásul a korlát két oldalát korábban máshonnan származó korlátelemekkel pótolták ki.

Nagy kihívást jelentett a fémrestaurátoroknak az északi homlokzati öntöttvas címer helyreállítása. A címerpalást tetején lévő koronáról le volt törve négy koronavég, ezt az egyetlen megmaradt alapján rekonstruálták. A címerpajzs egy része is letört az idők folyamán, ezt megmintázták gipszből, majd kiöntették és hozzádolgozták az eredetihez a szakemberek.

A fémrestaurátori munkák talán leglátványosabb része a kovácsoltvas díszkapu helyreállítása, amely során a két oldalsó egységen a korrózió megszüntetése, a deformálódott részek kiegyengetése és a zárak teljes felújítása volt az elsődleges feladat. A középső nagykapu állapota sokkal rosszabb volt, mint az oldalsóké, a kapu függőleges pálcái itt nagyon elgörbültek, ezeket – a zárak cseréjével pár¬huzamosan – egyesével kivették és kiegyengették a szakemberek.

Parkoló, gyalogoshíd, vizesblokk

A napokban megkezdődtek az Edelényi Kastélysziget parkolójának és kiszolgáló építményeinek kivitelezési munkálatai a Bodonyi Építész Kft tervei alapján.

A 2010-ben bekövetkezett árvíz Edelényt és a tervezési területet is érintette, jelentős kárt és időkiesést okozva a kastélyprogram kivitelezésében, így az eredeti terv módosítására is sor került az árvízi tapasztalatok alapján (mértékadó árvízszint megemelése, belvíz megjelenése).

A 70 személygépkocsi és 8 autóbusz parkolására alkalmas infrastruktúrához egy 320 fő egyidejűségére méretezett WC blokk is csatlakozik, melynek koncepcio¬ná¬lis építészeti célja volt, hogy európai igényeket is kiszolgáló, a minőségi turiz¬must kielégítő, a kastélyhoz méltó, az átlagosnál magasabb színvonalú és kulturáltságú egyedi megoldású egység biztosítsa a pozitív első benyomást.

A WC csoport tömege a hídfővel kerül összeépítésre. Annak érdekében, hogy az épület léptéktelenül kis tömege ne jelenjen meg a hatalmas üres területen, az egész épület a föld alá kerül, így csak a tér felé visszahúzott homlokzattal, barlangszerű nyiladékkal jelenik meg, ami egyben klimatikus és energia-takarékossági előnyök miatt is történik.

A fejlesztés II. üteme

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága összeállította és beadta pályázatát az Észak-magyarországi Operatív Program „Kiemelt turisztikai attrakciók és termékek fejlesztése” című, ÉMOP-2.1.1/A-12 kódszámú pályázati felhívásra.

A projekt címe: Edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesz-tési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitáció¬jával.

A II. fejlesztési ütem létjogosultságát több tényező is indokolja:
•    Edelény Európa leghátrányosabb térségei közé tartozik. (Eurostat 2012)
•    A kistérség országos hírű kastélya jóformán az egyetlen kapaszkodó a hely-ben maradáshoz és a kulturális-gazdasági leszakadás megállításához. A múzeumpedagógiai háttér kiépítésével (Gyermekkastély-projektelem) a helyi iskolákkal együttműködve jelentős műhelymunkával tudná segíteni a külön¬böző etnikai hátterű tanulók élményszerű tudás- és készségfejlesztését.
•    Több, mint 60 éves problémát old meg az angolkert helyén levő, a kastélyhoz méltatlan állapotú sportpálya kiváltásával. Jelentős hatással lesz a hosszú távú településfejlesztésre.
•    Országos hírű gyűjteményvásárlással a határon túli hatása növekszik, közép-európai viszonylatban is vonzó turisztikai központtá válik. A keleti országrész kastélyainak „zászlóshajója” lesz, ugyanúgy, ahogy a fertődi Esterházy kas¬tély a nyugati országrésznek.
•    Végre lesz egy sziget Magyarországon, ahol az elkezdett fejlesztéseket teljesen befejezik és az összes szinergia működni tud. (Eddig 2,5 milliárd forint ment el a fejlesztésekre, a befejezéshez 1,2 milliárd Ft szükséges.)

A projekt szakmai háttere

Az I. fejlesztési ütemben a kastély megmaradt értékeinek élményszerű bemuta¬tása volt a fő cél, ezért Magyarország legnagyobb összefüggő XVIII. századi rokokó falkép együttesét tettük az attrakció- hierarchia első helyére.

A II. fejlesztési ütemben a kastély-gyűjtemény megalapozásán van a fő hang-súly, amellyel országos és európai hírű vonzerőfejlesztést lehet megvalósítani. Ehhez járul hozzá az „ép környezetben, ép kastély” elv alapján a teljes Kastély-sziget rehabilitációja. A kiállítási tematika kiválasztásánál fontos volt, hogy az összes kiemelt célcsoport megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő témát.

A II. ütem fejlesztései teszik teljessé az I. ütemben megkezdett turisztikai attrakciót, valamint a Kastélysziget ilyen módon történő kialakításával a kastély harmonikus egységben lesz közvetlen környezetével, így hazánkban egyedülálló kialakítású műemlék-együttes jön létre, amely amellett, hogy megeleveníti a fénykor mindennapjait, és betekintést ad a kor életébe, mintát ad, a múlt-jelen párhuzamával rámutat az értékek állandóságára, ezzel is segítve a tudatos értékválasztást, a szórakoztatva tanítást és a szemléletformálást.

A fejlesztéssel egy olyan történetileg is hiteles turisztikai attrakció kiteljesedése válik lehetővé, mely a látogatók nagyobb mértékű érdeklődésére számít, ezzel is jelentősen hozzájárulva a kastély-együttes látogatottságának legalább 20%-os növeléséhez, a szolgáltatáskínálat bővítéséhez, a tartózkodási idő meghosszabbí¬tásához, és összességében a műemlék-együttes fenntarthatóságához. A fejlesz¬tés révén a látogatói igények kielégítése érdekében kiépítésre kerül a szükséges kulturális, logisztikai, szórakoztató és turisztikai infrastruktúra, mely a város és a térség gazdasági növekedését is eredményezi.

A II. ütem elemei

•    „Gyermek kastély” múzeum-és drámapedagógiai terek fejlesztése
•    „Játékok a XVIII. században” – állandó kiállítás létrehozása
•    „Spalléros szoba” – A Rédey pannók bemutaása
•    Országos hírű gyűjtemények vásárlása
•    Időszaki kiállító terem (fokozott biztonsági előírásoknak megfelelő kialakítás¬sal az országos és európai hírű műkincsek fogadásához és bemutatásához)
•    A kastély élete a két világháború között
•    Egy parlamenti képviselő lakásának rekonstrukciója, aki a kastélyban élt ebben az időszakban.
•    „Albérlet a kastélyban” – A kastély élete az ötvenes években.
•    Kastélyarchívum

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek