2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Preventív aratás – Kombájnok az utakon, óvatosan közlekedjenek

Preventív aratás – Kombájnok az utakon, óvatosan közlekedjenek

„ Rendőri szemmel is „ megkezdődött az aratási szezon, a betakarítások ideje Borsod- Abaúj-Zemplén Megyében is. Kiemelten fontos, hogy a földeken a munkálatok zökkenőmentesen történjenek, ugyanakkor viszont a munkagépek mellett is balesetmentes legyen a közúti közlekedés.

A következő hetekben megszaporodnak a nagyméretű mezőgazdasági járművek a közutakon. Aratás idején a közlekedők gyakran találkozhatnak kombájnokkal, terményszállító teherautókkal és egyéb „nagytestű” mezőgazdasági gépekkel a forgalomban – ezeket fokozott óvatossággal kell megközelíteni, előzni a balesetek elkerülése érdekében.

Mezőgazdasági gépekkel, kombájnokkal összefüggésbe hozható baleset csak ritkán fordul elő, de az óvatosság nem árt nyáron sem az utakon.

A szembe jövő nagyméretű járműszerelvény esetén a gépkocsivezetők csökkentsék autójuk sebességét és jobbra húzódással segítsék elhaladását. Előzésnél számítsanak arra, hogy ezeknek a járműveknek a hosszúsága jóval az átlag felett van, így az előzéshez is hosszabb idő kell.

Információs háttér:

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság rendőrjárőröknek szóló tömör útmutatót készített az említettekkel kapcsolatban, melyet minden egyenruhás megkapott. Ez a tájékoztató tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat a mezőgazdasági gépekre vonatkozóan.

A Tiszaújvárosi rendőrök bíznak abban, hogy irányított odafigyelésüknek köszönhetően a mezőgazdasági gépek, hatékonyan, balesetmentesen végzik majd el munkájukat, a közlekedőket kevésbé akadályozva.

A gyűjtemény a KRESZ alapján taglalja a munkagépekre vonatkozó mindazon „lehetőségeket” amelyek a mezőgazdasági tevékenység végzése érdekében megengedettek. Részletesen pedig típus szerint ismerteti a mezőgazdasági rendeltetésű erőgépeket és vontatmányaikat, illetve a közlekedés szempontjából a legfontosabb tudnivalókat is a 13/2010 NFM Rendelet.

Például:

– a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a mezőgazdasági erőgép vezetője – mezőgazdasági tevékenység végzése érdekében-a tilalom ellenére behajthat, ha a munkavégzés érdekében ez elkerülhetetlen, amennyiben a behajtás a személy és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.

– nem szükséges a közútkezelő hozzájárulása a mezőgazdasági rendeltetésű erőgépeknek, melyek útvonalengedély nélkül vehetnek részt a közúti forgalomban.

– a járműnek, járműszerelvénynek úgy kell közlekednie, hogy legalább 3 m széles burkolt úttest szabadon maradjon a forgalom elhaladása érdekében, amennyiben ez nem tartható be, félreállással kell biztosítani a mögöttes forgalom zavartalan továbbhaladását.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…
Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…

További cikkek