2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vízbefulladt egy fiatal

 

A nyékládházi, Öreg tóhoz kirándult egy négy tagú társaság, melynek során egy 24 éves fiatalember a vízbe fulladt.
Két lány és két fiatalember június 18-án a délutáni órákban vonattal kirándult Nyékládházára, ahol a tópartra mentek. A társaság egyik tagja a stéghez érve pólóját levette, majd a vízbe ugrott. A többiek elmondták, hogy ezt követően társuk többször is feljött a víz színére, majd elmerült. Először azt hitték, hogy viccel, de miután percek óta nem látták, keresni kezdték. Mivel nem találták, segítséget kértek a közelben horgászóktól is, akik időközben szintén észlelték a történteket és értesítették a tűzoltókat és mentőket valamint csónakkal is keresték. Az adácsi fiatalembert végül a stég közelében látták meg a vízben, de már nem adott életjeleket. A mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A helyszínen végzett adatgyűjtés, szemle során idegenkezűségre utaló adat, nyom nem merült fel az elsődleges megállapítások szerint a fiatalember halálát baleset okozta.

A haláleset körülményeit közigazgatási eljárás keretében a Miskolci Rendőrkapitányság vizsgálja.

Jó tanácsok vízparton tartózkodóknak:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a halállal végződő fürdőzések száma az elmúlt három évben szinte mindig elérte, vagy meghaladta a tizet,  2009-ben 15-en, 2010-ben 14-en, még 2011-ben 8-an fulladtak vízbe. Az idén ez a második eset. A tragédiák okai között szerepel a meggondolatlan fürdőzés, különböző egészségügyi okok, az ittasság, de ilyen tekintetben a horgászás is hordozhat veszélyeket!

A nyári melegben mi sem lehet kellemesebb a hűsítő habokban való megmártózásnál, azonban a fürdőzés meggondolatlan és felelőtlen magatartással veszélyessé is válhat. Borsod-Abaúj-Zemplén megye szabadvizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató módon történő eltöltésére. Annak érdekében azonban, hogy szabadságuk valóban kellemesen teljen és gondtalanul végződjön, kérjük szívleljék meg tanácsainkat és tartsák be a fürdőzés alapvető szabályait.

A szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket – előzetes mederfenék vizsgálat, valamint a parton és a vízben történő kitűzés és vízminőség ellenőrzés után – szakemberek választják és jelölik ki. Itt jelen vannak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik – szükség esetén – a gyors mentést.

6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a szabad vizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata.

Minden vízijárműnek, így a csónaknak is felelős vezetője, kapitánya van, akit megválasztanak, vagy a mindenkori kormányevezős, aki a csónak végén ül. Az ő felelőssége, ha valaki a csónakból a vízbe ugrik, s belefullad. Fontos, hogy menetben lévő csónakot csak a vezető engedélyével lehet elhagyni. A vízijárművet elhagyó fürdőzőt mindaddig követni kell, amíg az nincs teljes biztonságban. A menetben lévő csónakban tartózkodóknak tilos állni, továbbá az úszni nem tudó személy mentőmellényt köteles viselni. A csónak vezetője a beszállás előtt köteles tisztázni, hogy a csónakban helyet foglaló személyek tudnak-e úszni.

Meg kell említeni a másik veszélyforrást, amelyet a számunkra ismeretlen vízterület és annak tulajdonságaiból fakadó váratlan helyzetek okozhatnak (erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei, gödrök, ahol nem ér le a láb). Váratlan veszélyhelyzetben pánik lesz úrrá a fürdőzőkön, nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik „lebénulnak” és elmerülnek.

További tanácsként javasoljuk, hogy közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, felhevült testtel, szeszesital és gyógyszer hatása alatt ne fürödjünk. Kerüljük a sekély, valamint az ismeretlen vízterületen a vízbeugrást, valamint a szív- és keringési betegségben szenvedőknél az egyedül történő fürdőzést.

Fentiekkel nem a vizektől való elijesztés a cél, hanem a megfontoltabb, józanabb gondolkodásra késztetés, magunk és társaink megóvása.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek